Eerste hotel test innovatieve Upfall Shower

De Upfall Shower maakt gebruik van relatief eenvoudige technologie. Zo wordt het gebruikte douchewater eerst gefilterd via een microfilter; voor haren en grotere vuildeeltjes. Voor het bestrijden van micro-organismen vindt vervolgens nog UV-desinfectie plaats. Per minuut wordt 1 à 2 liter schoon, verwarmd water toegevoegd om het douchewater op temperatuur te houden. Volgens Betgem kan dit een besparing opleveren van 90% op water, gas en/of elektra, afvalwater en CO2.

WIS Award
De deelname aan de WIS Awardverkiezing leverde Betgem “een mooie lijst met nieuwe contacten in de duurzaamheidsector”. De ondernemer uit Almere ontwikkelde de Upfallshower omdat hij bij zijn eigen puberkinderen zag hoe lang zij douchten. Betgem: “Drinkwater verdwijnt verwarmd en wel rechtstreeks door het doucheputje. Hetzelfde gebeurt bij hotels, die ook nog eens te maken hebben met (dikwijls) forse lozingsrechten voor afvalwater.

In 2011 was het eerste prototype van de Upfallshower gereed. In 2014 kwam het product in de handel en werd de Upfallshower genomineerd voor een TEDX Award. Met de pilot in Joure hoopt Betgem de overstap van particuliere markt naar de hotelwereld te maken. “Voor hotels kunnen de besparingen gigantisch zijn. Zien is echter geloven. Daarom is het fantastisch dat Hajé Joure vanaf vandaag gewoon gaat kijken wat het doet.”