E-coli besmetting
Een klein scheurtje in het dak van een voorraadkelder van Brabant Water veroorzaakte vorig maand de E.Coli besmetting van drinkwater in acht dorpen in Zuidoost-Brabant. (foto: Wikimedia Commons).

Een klein scheurtje in het dak van een voorraadkelder van Brabant Water veroorzaakte vorig maand de E.Coli besmetting van drinkwater in acht dorpen in Zuidoost-Brabant. Via het scheurtje sijpelde via regenwater poep van dieren uit de omgeving naar binnen. Dat verklaarde een woordvoerder van Brabant Water dinsdag 29 juni tegen Omroep Brabant.

De oorzaak van de E.coli besmetting bleef wekenlang onbekend. Het waterschap heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de herkomst van de besmetting. Het ging mis op de locatie in Vessem. In het bosrijke gebied van de waterkelders lopen veel dieren zoals konijnen en reeën. Waarschijnlijk hebben die daar gepoept en regende de poepbacterie door de scheur de voorraadkelder in. De  voorraadkelder is nu niet meer in gebruik. Brabant Water onderzoekt nog hoe de kelder kan worden gerepareerd.

NL-alert

Zaterdagmiddag 29 mei werd een NL-alert gestuurd met het advies om het kraanwater drie minuten te koken voor gebruik. Het ging om de dorpen Eersel, Duizel, Hooge Mierde, Lage Mierde, Hapert, Hulsel, Reusel en Bladel. In de dorpen ontstond een run op flessen water in de supermarkten. Bij verschillende verzorgingshuizen in de regio werd een speciale watertank geplaatst.

Vergelijkbaar probleem bij PWN

PWN kampte in 2007 met een vergelijkbaar probleem. Daar raakte een drinkwaterkelder in Hoofddorp besmet. Die kelder is vervolgens buiten gebruik gesteld en droog gezet. Bij PWN duurde het enkele maanden om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Pas toen het vocht uit de betonnen constructie was getrokken, werden vochtplekken die door kleine lekkages worden veroorzaakt, zichtbaar.

Dakbedekking vervangen

De oorzaak bleek uiteindelijk een scheurtje in het bitumen onder de dakvegetatie van de voorraadkelder en een niet volledig waterdichte voeg tussen twee betonnen bouwdelen. Het regenwater dat via deze route naar binnen sijpelde was verontreinigd met poep van een op het dak broedende vogelkolonie. Naar aanleiding van het incident besloot PWN om de dakbekleding van de drinkwaterkelder aan te passen. Het vegetatiedak, dat een aantrekkelijke plek is voor broedende vogels, werd destijds vervangen door een tegeldak.