Duurzaam energie opwekken met waterkracht

Steeds meer huishoudens stappen over op duurzame energie. Een nog niet zo’n bekende vorm van duurzame energie is waterkracht. Met waterkracht kun je duurzame energie opwekken. In Nederland een niet veel voorkomende manier vanwege ons vlakke land. In dit artikel vertellen we je meer over waterkracht en duurzame energie.

Waterkracht als duurzame energie

Waterkracht is een vorm van duurzame energie. Door stromend of vallend water wordt een turbine in gang gezet en dat wekt energie op. Bij het opwekken komt geen CO2 vrij, waardoor het een duurzame vorm van energie is.

Het opwekken van energie uit waterkracht gebeurt bij waterkrachtcentrales. Waterkracht werkt vooral in bergachtige gebieden. In Nederland is dit dus niet een enorm veel gebruikte manier om duurzame energie op te wekken, omdat er geen bergachtige gebieden zijn. Door het hoogteverschil neemt de kracht van stromend water toe. Daardoor gaat een turbine draaien en beweegt de generator. Door de draaibeweging van de generator wordt er energie opgewekt. Doordat we in Nederland zelf hoogteverschillen hebben aangelegd door dammen en sluizen, is het toch mogelijk duurzame energie op te wekken door waterkracht.

Geen vrije waterkeuze

Wil je een duurzame keuze maken voor een waterleverancier? Dat is helaas niet mogelijk. In Nederland hebben we geen vrije waterkeuze. De plek waar je woont bepaalt welke leverancier het water bij jou thuis levert. In Nederland zijn er 10 waterbedrijven actief en ieder heeft zijn eigen regio in het land.

Vergelijk en kies je energieleverancier

Wel kun je in Nederland zelf je energieleverancier uitzoeken. Je kunt voor een groene energieleverancier kiezen die zijn energie opwekt uit bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie of biogas. In de Independer energievergelijker kun je vergelijken en checken welke het beste past bij jouw wensen en gebruik. In de vergelijker vind je ook hoe duurzaam de leverancier is. Wil je overstappen naar duurzame energie? Je regelt het makkelijk en snel via Independer.