schoonmaakrobot
e eerste testen met het prototype van de robot, de schmutzpoetser, laten volgens Dunea goede resultaten zien (foto: Dunea).

Dunea wil met een schoonmaakrobot de capaciteit van haar langzame zandfilters vergroten. Dat is nodig omdat het bedrijf steeds meer drinkwater moet produceren voor een groeiende bevolking. Daar zijn meer bronnen voor nodig maar ook meer win- en zuiveringscapaciteit. Dunea ontwikkelde de schmutzpoetser samen met High Tech Alliance.

Langzame zandfiltratie bestaat uit een zandfilter waar het water langzaam doorheen stroomt. Deze stap maakt het water stabiel voor distributie. Dunea kan zo zonder chloor in het hele leveringsgebied drinkwater leveren.

De filtratie is zo langzaam dat bovenop het filter een biologische laag groeit die het water zuivert. Maar na verloop van tijd raakt het filter verstopt en moet het schoongemaakt worden, zonder die waardevolle zuiverende organische laag te verliezen.

Schmutzpoetser

Dunea is in samenwerking met High Tech Alliance (HTA) tot een oplossing gekomen om de bovenste laag van het filterbed schoon te kunnen maken. Hierbij hoeft Dunea het filter niet buitenbedrijf te stellen. Ook blijven de zuiverende bacteriën behouden. De eerste testen met het prototype van de robot bij de locatie in Scheveningen laten volgens Dunea goede resultaten zien en geven aanleiding om onderzoek en uitwerking van deze innovatie voort te zetten.

Voordelen schoonmaakrobot

Behalve dat Dunea het filter niet buitenbedrijf hoeft te stellen, waardoor het zuiveringsproces continueert, is er geen mensenwerk meer nodig. Hierdoor wordt voorkomen dat er mogelijke besmetting plaatsvindt van het filterbed, een verbetering van de waterkwaliteit dus.

Tot slot kan Dunea door de effectiviteit en efficiëntie van de robot de filtratiesnelheid verhogen. Daar waar het water nu in het bestaande proces met 25/30 cm per uur door het filter gaat, kan het met de inzet van deze robot worden verhoogd naar 50/60 cm per uur. Wat extra capaciteit oplevert.

Uitdagingen

Deze extra capaciteit is belangrijk voor Dunea. De bevolking in de regio groeit de komende jaren van 1,3 naar ruim 1,5 miljoen mensen in 2035. Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar kraanwater en aan betrouwbare levering, is meer schoon zoet water nodig en meer zuiveringscapaciteit. En daar draagt dit innovatie onderzoek volgens Dunea een belangrijke steen aan bij.