Foto: M. Roepers/CC

Dunea gaat onderzoeken welke zuiveringstechnieken nodig zijn om het Valkenburgse Meer na 2030 te gebruiken als nieuwe bron voor drinkwater. Dat gebeurt in een tijdelijke hal in Katwijk waarvan de bouw is gestart. Het drinkwaterbedrijf kijkt naar de toepassing van microzeven, snelfiltratie, ultrafiltratie en omgekeerde osmose. “De pilothal is zo opgezet dat de technieken zowel met elkaar vergeleken als na elkaar geschakeld kunnen worden”, aldus de woordvoerster.

Het onderzoek in Katwijk is nodig omdat de regio dringend meer drinkwater nodig heeft. Dat komt door bevolkingsgroei, klimaatverandering en toename van economische activiteiten. Zo is er volgens Dunea in 2030 ongeveer 10 miljard liter méér nodig dan in 2020. In 2040 verwacht het drinkwaterbedrijf nog eens circa 5 miljard liter extra nodig te hebben.

Kansrijke bron

De waterwinning in de duinen is nu de enige mogelijkheid, maar dat is volgens Dunea in de toekomst niet meer voldoende. Het Valkenburgse Meer is een zeer kansrijke en belangrijke nieuwe bron, dichtbij de productielocatie in Katwijk. Als alles goed verloopt, zou een nieuwe zuivering rond 2030 gebruiksklaar kunnen zijn. Het Valkenburgse Meer wordt gevoed door de Oude Rijn, die het meer continu aanvult. Het oppervlaktewater is van voldoende kwaliteit en is geschikt om drinkwater van te maken. Bovendien hoeft het water slechts over korte afstand getransporteerd te worden.
Tekst loopt verder onder de afbeelding

Dunea doet onderzoek naar de zuivering van het water en naar een goede inpassing van de inname van water uit het Valkenburgse Meer in de omgeving. Daarbij hoort een proefopstelling (illustratie: Dunea)

Proefinstallatie

Momenteel legt de aannemer de fundering voor het tijdelijke gebouw met de proefinstallatie. Na de zomer verwacht Dunea te kunnen starten. Dan zal water uit het Valkenburgse Meer naar de hal worden gepompt. Om tot de meest efficiënte manier van zuiveren te komen, onderzoekt Dunea gelijktijdig meerdere technieken. Het tijdelijke gebouw zal gedurende de pilotperiode – tot 2025 – blijven staan.

Zeefgaas

Gedurende de proefperiode zal het gezuiverde water terugkomen in het meer. Voor het meer zelf verandert dat niets, stelt Dunea. Vissen, kleine diertjes en planten zullen buiten de zuiveringsinstallatie blijven dankzij een trommel met zeefgaas.

Dunea heeft nauw contact met collega waterbedrijven om ervaringen uit te wisselen en samen onderzoek uit te voeren. “Elk water is echter anders. Daarom is het belangrijk om met een proefinstallatie te testen hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen zuiveren voor we een goed ontwerp kunnen maken.”