Duitse bieren bevatten glyfosaat

“Om een mogelijk gevaarlijke hoeveelheid glyfosaat binnen te krijgen, moet een volwassene ongeveer duizend liter bier per dag drinken”, zegt een woordvoerder van de Duitse voedselautoriteit tegen het ANP. Onder de geteste bieren zijn de bekende merken Krombacher, Bitburger, Beck's, Veltins en Warsteiner. Ze hadden allemaal meer glyfosaat dan toegestaan is voor drinkwater. Glyfosaat zit in diverse bestrijdingsmiddelen. Vanaf maart mag het alleen nog maar worden gebruikt in de landbouw. Het is verboden om bijvoorbeeld op stoepen en in parken te gebruiken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het wellicht kankerverwekkend.

Het milieu-instituut in München trof in een van de bieren 30 microgram van het gif per liter aan, 300 keer meer dan is toegestaan in drinkwater. Het meeste gif werd aangetroffen in de bieren Hasseröder, Franciscanen en Beck’s. Deze bieren worden ook in Nederland verkocht.

Zembla
Op 25 februari besteedde Zembla een speciale uitzending aan het omstreden gif glyfosaat. In Nederland wordt veel glyfosaat gebruikt. In 2013 wordt urine van inwoners uit 18 Europese steden onderzocht, waaronder van een aantal Nederlanders. In 5 van de 8 Nederlandse urinemonsters wordt glyfosaat aangetroffen. Volgens minister Schippers kan de aanwezigheid van glyfosaat bij Nederlanders “veroorzaakt zijn door blootstelling via voeding en door onkruidbestrijding buiten de landbouw.” Maar de gevonden glyfosaatgehaltes van enkele microgrammen vormen volgens de minister geen gezondheidsrisico. Het gif wordt snel door het lichaam uitgescheiden, vooral via de urine.

Uitstel gebruiksverbod in Nederland
De Nederlandse waterbedrijven slaan meerdere malen alarm over glyfosaat. In de afgelopen 5 jaar overschrijdt het de norm in drinkwaterbronnen meer dan 100 keer. In 2011 eist de Tweede Kamer maatregelen en komt met een motie. Na veel uitstel komt de regering met een verbod van glyfosaat op bestrating. Het zou per 1 maart ingaan, maar afgelopen week komt staatssecretaris Dijksma daar op terug. Door juridische problemen loopt de maatregel verdere vertraging op. Voor een verbod in de landbouw is geen Kamermeerderheid gehaald. Dus het gebruik van het onkruid gif op de akkers blijft voorlopig toegestaan.