Drinkwaterproducenten halen tijdelijk geen water meer uit de Maas

De pyrazolen werden voor het eerst gemeten op 9 juli. Vrijwel direct stopte WML met de inname bij Heel, meldt dagblad De Limburger. Gisteren maakten ook de twee andere drinkwaterbedrijven tijdens een gezamenlijke persconferentie met Rijkswaterstaat, industriepark Chemelot en waterschap Roer en Maas bekend dat ze tijdelijk zijn gestopt met de inname van Maaswater. 
Geen gevaar
Tijdens de persconferentie verzekerde WML-directeur Ria Doedel tegenover de NOS  dat de vervuiling geen gevaar heeft opgeleverd voor de kwaliteit van het drinkwater. “En dat zal ook in de toekomst niet het geval zijn omdat wij de inname direct hebben gestopt.” De chemische stof is volgens haar ook niet in het bekken terecht gekomen. Tienduizenden Limburgers krijgen nu grondwater uit een bekken in Beegden, bij Roermond. 
Dunea
Dunea gebruikt tijdelijk water uit de rivier de Lek totdat het Maaswater weer in orde is. Dit water wordt naar de duinen tussen Monster en Katwijk getransporteerd voor de bereiding van drinkwater. Na de duinpassage volgen ook nog enkele zuiveringsstappen. Dankzij de omschakeling kan de drinkwaterproductie volgens Duneau ongehinderd doorgaan en zijn er ook voor de natuur in de duingebieden geen gevolgen.
Evides
Evides is volgens een bericht op RTV Rijnmond sinds 9 juli op de hoogte van de vervuiling. Twee weken laten werd de chemische stof in de regio gemeten. Het waterbedrijf benadrukt dat het gaat om water dat nog gezuiverd moet worden en niet om drinkwater.Sindsdien haalt Evides geen water meer uit de Maas. Het drinkwater uit de regio komt nu uit drie bekkens in de Biesbosch.
Plan van aanpak
De beheerder van de afvalwaterzuiveringsinstallatie Sitech heeft een plan van aanpak gepresenteerd om het probleem binnen een week op te lossen. Zo wil de beheerder de hoeveelheid pyrazolen naar de IAZI, onder andere door bufferen op het eigen terrein, verminderen totdat de IAZI weer volledig werkt zoals het hoort. Ook gaat Sitech  de biologische activiteit van de IAZI verhogen, waardoor de bacteriën meer pyrazolen verwijderen uit het afvalwater. Tot slot meet Sitech dagelijks het effluent van de IAZI en bij meetpunt Roosteren. Alle partijen melden in het gezamenlijke persbericht er vertrouwen in te hebben dat de maatregelen vrijdag einde dag tot de afgesproken norm leiden.