Het drijvend kantoor in Rotterdam is door het Powerhouse Company. (Illustratie: Powerhouse Company).

De Rotterdamse Rijnhaven krijgt voor vijf tot tien jaar een drijvend kantoor met een internationale uitstraling. Het kantoorgebouw voor de Global Commission on Adaptation (GCA) is ontworpen door de Powerhouse Company en het gebouw wordt  gerealiseerd door projectontwikkelaar RED Company. De Global Commission on Adaptation is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank.

Het drijvende kantoor wordt zelfvoorzienend en volledig energieneutraal. Het wordt grotendeels gebouwd van hout en is demontabel, waardoor het circulair wordt. Het gebruik van hout als hoofdconstructiemateriaal vermindert de koolstofvoetafdruk aanzienlijk. De overhangende verdiepingen zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen stroomt veel daglicht het kantoor binnen.

Restaurant

Het drijvende gebouw krijgt een restaurant met een groot buitenterras en een drijvend zwembad dat toegankelijk is voor het algemeen publiek. Met  zonnepanelen die op het dak liggen, wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn. De drijvende bakken waarop het kantoor drijft, fungeren als warmtewisselaar en koelen het gebouw met water uit de Rijnhaven.

Werkgelegenheid

De komst van GCA brengt directe werkgelegenheid met zich mee voor honderd medewerkers. Een groot deel hiervan is van internationale afkomst. De indirecte werkgelegenheid neemt toe doordat er allerlei symposia en bijeenkomsten georganiseerd worden. De GCA zal de komende jaren zeer frequent (internationale) bezoekers ontvangen.

Opening

In april 2020 start de bouw van het kantoor op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven waarna het zal worden naar de Rijnhaven. Naar verwachting openen burgemeester Ahmed Aboutaleb en GCA-voorzitter Ban Ki-moon het kantoor in oktober. Dat gebeurt tijdens de internationale Summit on Adaptation, een klimaattop die in Nederland gehouden wordt.