Drie tips bij het aanleggen van een vijver in je tuin

Mensen die echt iets moois van hun tuin willen maken, komen al snel tot de conclusie dat de aanleg van een vijver een goede optie is. Het verhoogt de sfeer in de tuin en dit is dan ook de belangrijkste reden voor veel mensen om te kiezen voor een vijver. Het plaatsen van een vijverbak is bovendien goed voor de biodiversiteit in de tuin en daarmee scoor je sowieso extra punten tegenwoordig. Goed onderhoud is echter wel van groot belang, anders zul je nooit optimaal van de vijver kunnen genieten. Zie je daar al bij voorbaat tegenop, dan kun je er beter helemaal niet aan beginnen.

Begin in het voorjaar

Ben je ervan overtuigd dat een vijver voor jou de juiste keuze is? Dan is het vroege voorjaar het beste moment om ermee te starten. Wacht je tot de zomer, dan is het aantal zonuren per dag eigenlijk al iets te groot. Als je dan planten in je nieuwe vijver gaat zetten, worden die meteen blootgesteld aan dat vele zonlicht. Daar kunnen ze nog niet voldoende tegen. Het gevolg zal zijn dat algen vrij spel krijgen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Bezint eer ge begint

Maak eerst een goed plan en zet op papier welke vijverbenodigdheden je moet aanschaffen. Door met folie te werken kun je zelf de vorm van de vijver bepalen, maar je kunt ook een kant-en-klare vijvervorm aanschaffen en die ingraven. Vul het gegraven gat altijd eerst met een laag plaatzand, zodat je een natuurlijke buffer creëert. Die laat zand moet er voor zorgen dat de kans op lekkages geminimaliseerd wordt. Wanneer zich in de nabijheid van de vijver al gewassen bevinden, is het verstandig om bovendien aan de zijkanten van je vijverkom worteldoek te plaatsen. Op die manier voorkom je dat wortels door de vijverfolie kunnen dringen en lekkage kunnen veroorzaken.

Niet direct vissen erin

Een typische beginnersfout is direct vissen in de vijver uit te zetten. Doe dat vooral niet, want de vissen zullen het zeer waarschijnlijk niet overleven. Voordat je daartoe kunt overgaan, zal er eerst sprake moeten zijn van een biologisch evenwicht in je vijver. Dat heeft tijd nodig, al kun je de natuur op dit gebied wel enigszins helpen door zelf bacteriën toe te voegen. Je kunt het beste een termijn van twee maanden aanhouden voordat je vissen plaatst.