Vanochtend stroomde water vanuit een doorgebroken slootwal de N34 op. (foto: Van Oost Media).
Vanochtend is een slootwal bij Borger doorgebroken en daardoor is water uit een hoger gelegen sloot de N34 op gestroomd. Op de oprit richting Gieten ligt een grote plas water en de daarom is de oprit afgesloten voor verkeer. De brandweer gaat de waterplas wegpompen en de wal is inmiddels gedicht.

Het gat in de slootwal is inmiddels gedicht. (foto: Van Oost Media).

Mol
Volgens de provincie Drenthe zou de doorbraak mogelijk veroorzaakt kunnen zijn door een mol. “De bovenliggende sloot is door de regen van de afgelopen dag vol komen te staan”, zegt gedeputeerde Henk Brink. “Of de sloten of duikers niet goed schoon zijn geweest, moeten we allemaal nog nakijken. Het kan ook een mollengang zijn geweest die geleidelijk is beginnen te uitspoelen.”

Beheer
De provincie is beheerder van het talud en de sloot langs de N34. De provincie voert minder dijkinspecties uit dan waterschappen. “Vanmiddag wordt het gat in de slootwal met speciale klei gedicht”, zegt een woordvoerster van de provincie. Volgens de provincie gaat het om een zeldzame en unieke samenloop van omstandigheden.

Opruimwerkzaamheden
Verwacht wordt dat de weg vanmiddag weer open zal gaan. Dit betekent niet alleen dat het water wordt weggepompt door de brandweer, maar ook zal er modder en blubber op de weg liggen dat moet worden opgeruimd. Andere slootwallen langs de weg worden nu ook gecontroleerd.