Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren officieel van start

De minister en dijkgraaf Tanja Klip onthulden in Eem een gedicht van de Utrechtse dichter Ingmar Heytze. Bij een dijkdoorbraak zou de maatschappelijke schade in het gebied 50 miljoen euro bedragen en 1 tot 5 dodelijke slachtoffers veroorzaken. Minister Schultz: “We mogen er in Nederland niet blind op vertrouwen dat het wel goed komt. Feit is dat tweederde deel van ons land direct wordt bedreigd door hoogwater. Tot 2017 verbeteren we in totaal – door heel Nederland – 366 kilometer dijk. Dat is ingrijpend voor de mensen die er wonen en werken, maar cruciaal voor de veiligheid.”

Ingrijpende aanpassingen
In totaal 22 kilometer dijk tussen Amersfoort en Nijkerk wordt verbeterd, waardoor de dijk een noordwesterstorm van windkracht 11 aankan. Het dorp Bunschoten-Spakenburg, de nieuwbouwwijk Vathorst (Amersfoort), de buurt Jericho (Amersfoort) en het landelijk gebied daartussen zijn straks beter beschermd. Op 1 april startte het werk bij de Grebbeliniedijk in Amersfoort. Het werk in de achtertuin van de bewoners in Eemdijk (gemeente Bunschoten) is het meest ingrijpend. Hier staan 80 woningen op of tegen de dijk. 
Relatie bewoners
Dijkgraaf Tanja Klip van Waterschap Vallei en Veluwe: “Sinds in 2003 bekend werd dat de dijken moeten worden verbeterd, verkeerden de bewoners in onzekerheid. De verstandhouding met de bewoners was wisselend. De afgelopen twee jaar hebben we echter steeds meer duidelijkheid kunnen bieden. Natuurlijk blijven de belangen uiteen lopen. Maar gezien de goede werkrelatie heb ik er vertrouwen in dat we hier in Eemdijk voortvarend aan de slag kunnen.” Uiterlijk in 2015 dient het werk in Eemdijk te starten.