Dick Vethaak over plan opruimen plastic soep in oceanen

Slat kwam in 2012 met een plan voor een installatie om de wereldzeeën te ontdoen van plastic en besteedde ruim een jaar aan een haalbaarheidsstudie. Vorige week presenteerde hij in New York de resultaten. Zijn conclusie: het is haalbaar. Slat gelooft erin dat hij in 2020 zijn uitvinding in kan zetten in het gebied tussen Hawaï en Californië – een van de meest met plastic vervuilde plekken in alle oceanen.

Drijvende armen
De installatie van Slat heeft heel lange drijvende armen, in de vorm van een V. Ze zijn 100 kilometer lang en 3 meter hoog en worden op strategische plekken aan de zeebodem vastgemaakt. Door de zeestroming komt het plastic vanzelf naar de punt van de V toe. Daar wordt het omhoog gepompt en opgeslagen. Elke 1,5 maand haalt een tanker het plastic op. Volgens Slat vormt zijn systeem geen gevaar voor planten en dieren, omdat het zeeleven onder de armen wordt meegenomen door de stroming.
Klik hier voor het RTL Nieuws. (Het item over het opruimen van de oceaan en de reactie van Dick Vethaak begint bij 9.22 min)