Dertien genomineerden in de race voor de Waterinnovatieprijs

De Waterinnovatieprijs wordt uitgereikt in 4 categorieën: Droge voeten, Schoon water, Voldoende water en Ruimte voor innovatie. Deze laatste categorie is dit jaar in het leven geroepen om initiatieven te belonen waar “anders denken, anders doen” centraal staat.

Annemieke Nijhof, juryvoorzitter Waterinnovatieprijs, CEO Tauw Group B.V.: “Alle projecten dragen op hun eigen manier bij aan het watermanagement in Nederland en spelen in op relevante thema’s in de watersector. Sommige projecten zijn interessant vanwege hun praktische eenvoud en andere projecten springen er juist uit vanwege hun brede toepasbaarheid.”
Nieuw: Publieksprijs
Dit jaar wordt er voor het eerst een Publieksprijs uitgereikt. Op waterinnovatieprijs.nl kan worden gestemd op de genomineerden. De genomineerde met de meeste stemmen neemt op dinsdag 2 december de Publieksprijs in ontvangst tijdens een feestelijke uitreiking bij Inn Style in Maarssen.

De nominaties in vier categorieën:

Genomineerden Droge voeten
Het bedrijf FiberCore Europe heeft een nominatie in de categorie ‘Droge Voeten’ in de wacht gesleept met sluisdeuren van vezelversterkt kunststof. Ook Waternet is in deze categorie genomineerd met hun multi-inzetbare drone. De laatste genomineerde in de categorie ‘Droge voeten’ is de rietschermzetter van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Genomineerden Schoon water
In de categorie ‘Schoon Water’ zijn STOWA, Ecofide, het RIVM, Deltares en Waternet genomineerd met de ecologische sleutelfactor toxiciteit voor slimme en betrouwbare wateranalyse. Daarnaast heeft het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een nominatie in de wacht gesleept met Aqua ReUse. Dit is de eerste fabriek voor schoon gietwater uit afvalwater. Ook het samenwerkingsverband tussen Brightwork, waterschap Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân, Rijksuniversiteit Groningen, Attero en Centre of Expertise Watertechnology kon op de waardering van de jury rekenen. Hun innovatie ‘Cellulose Assissted Dewatering of Sludge (CADoS)’ maakt kans op de Waterinnovatieprijs.
Genomineerden Voldoende water
Kanshebber op de Waterinnovatieprijs in de categorie ‘Voldoende water’ is het hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden met de innovatie ‘Sturen met water: maatwerk op perceelsniveau door toepassing onderwaterdrainage’. Ook Royal HaskoningDHV is in de race voor de prijs met de innovatie ‘waterbergende kasdaken’. De derde nominate in deze categorie is de ‘Vruchtbare kringloop Achterhoek en Liemers’ van waterschap Rijn en IJssel.

Genomineerden Ruimte voor innovatie
In de categorie ‘Ruimte voor innovatie’ ontving de jury veel mooie projecten, waardoor zij maar liefst vier genomineerden hebben aangewezen. Allereerst maakt DePoepfabriek.nl van Stichting Tijdgeest, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN kans op de prijs. ‘Crowdsourcen in de Reeuwijkse Plassen’ van het hoogheemraadschap van Rijnland is de volgende kanshebber. Ook het educatieve programma met wateranimaties van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het project Amsterdam Rainproof dingen mee naar de prijs.