Deltaroute moet bijdragen aan waterbewustzijn Nederlanders

De minister benadrukte bij de opening dat we trots kunnen zijn op onze Deltawerken, waarvoor precies 60 jaar geleden de eerste steen werd gelegd. Toen begon de bouw van de Hollandsche IJsselkering, het eerste Deltawerk. De dochter van één van de grondleggers van de Deltawerken – Johan van Veen – was donderdag bij de opening van ‘Beleef de Deltaroute’ aanwezig. Minister Schultz vroeg aandacht voor het lage risicobewustzijn onder Nederlanders, waar de OESO vorig jaar in een rapport  nog naar verwees.  “Weinig mensen weten wat er allemaal bij komt kijken om ons land droog en bewoonbaar te houden. We zijn in die zin slachtoffer van het eigen succes. We zijn beter beschermd dan ooit, maar mogen nooit vergeten hoe hard we daarvoor moeten werken. Als we niets doen, zou 60% van ons land regelmatig overstromen. Sommige polders blijven alleen droog en bewoonbaar omdat er 24 zwembaden per dag aan water uit worden gepompt.”
Watersnoodmuseum
Voor de start van ‘Beleef de Deltaroute’ is heel toepasselijk het Watersnoodmuseum gekozen. De expositie in dit museum herinnert de bezoekers aan de ramp van 61 jaar geleden. En in Zeeland liggen de meeste Deltawerken, 7 in totaal. Zuid-Holland telt er 4 en in Noord-Brabant ligt er 1. Via de website www.beleefdedeltaroute.nl kunnen belangstellenden kennis maken met het recreatieve aanbod: diverse auto-, fiets- en wandelroutes, apps, rondleidingen en diverse attracties rond de Deltawerken. Ook zijn er links naar andere gerelateerde activiteiten. De Deltaroute is geen route die met bordjes is aangegeven. De bezoeker kiest zelf in welke volgorde hij de Deltawerken bezoekt en wat hij selecteert uit het recreatieve aanbod. Ook is er de mogelijkheid om meer te weten te komen over toekomstige projecten rondom de Deltawerken met betrekking tot waterveiligheid.
Bescherming
Met ‘Beleef de Deltaroute’ laten Rijkswaterstaat en ANWB op een speelse manier zien hoe de Deltawerken ons beschermen tegen het water. Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat is blij met de samenwerking. "Met ‘Beleef de Deltaroute’ kunnen we aan het publiek laten zien hoe de Deltawerken ons beschermen tegen overstromingen en welke andere functies zij hebben, bijvoorbeeld op het gebied van waterkwaliteit zoals de zoet-zout verhouding”, aldus Dronkers.

Publiekscampagne
Op de Brouwersdam is na de opening van Beleef de Deltaroute ook de nieuwe nationale publiekscampagne ‘Ons Water’ in Zeeland gestart. ‘Ons Water’ is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de waterschappen, de provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en het Deltaprogramma om Nederlanders meer bewust te maken van water. Op www.onswater.nl is informatie te vinden over de omgeving en er staan videoverhalen en tips over wat mensen zelf kunnen doen. De Deltaroute draagt bij aan het waterbewustzijn van Nederlanders.