Deltares inspiratiebron voor nieuwe Water Campus in Baton Rouge

Vertegenwoordigers van de staat Louisiana hebben sinds 2006 Deltares een aantal keer bezocht na afloop van de Dutch Dialogues. Deze bijeenkomsten werden door de Nederlandse ambassade in Washington georganiseerd om Nederlandse partijen op watergebied bij elkaar te brengen met hun Amerikaanse collega’s om onder meer oplossingen te bedenken voor watervraagstukken als gevolg van de verschillende orkanen die het gebied hebben getroffen. Daarbij werden zij geïnspireerd door de aanpak van Deltares in Nederland. 
Samenwerkingsovereenkomst
Deltares heeft vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het in 2012 opgerichte  ‘Water Institute of the Gulf’, een onderzoeksinstituut voor kust- en rivierbescherming en tevens een van de partijen die zich zal huisvesten in de nieuwe Water Campus. 
De nieuwe campus van ruim 30 hectare krijgt onder meer een gebouw waar een fysisch  model komt van de Mississipi rivier, zodat wetenschappers verschillende proeven kunnen uitvoeren. Ook komt er een gebouw dat onder meer ruimte biedt aan de Coastal Protection and Restoration Authority. 
Nieuwe economische sector
Met de komst van de Water Campus, die ruim 45 miljoen dollar kost, en de verwachte opdrachtinvesteringen van de overheid (50 miljard dollar) ontstaat er voor de staat Louisiana een nieuwe economische sector met werkgelegenheid voor 25.000 tot 45.000 mensen in de komende 25 jaar.