Deltares helpt mee baai Rio op te ruimen voor Olympische Spelen

Verontreiniging door urbanisatie en ontbossing
Guanabara Bay is met ruim 400 km 2 de op twee na grootste baai van Brazilië. Ooit kende het uitgestrekte gebied een rijk en divers ecosysteem, maar het is de afgelopen decennia door onder meer urbanisatie en ontbossing sterk verontreinigd. Burgers en bedrijven uit omringende gemeenten dumpen het afval in rivieren waar het nauwelijks wordt afgevangen. Via de rivieren stroomt het de baai in.
Oproep aan Nederlandse watersector door Olympisch kampioen
Dorian van Rijsselberghe, Olympisch kampioen windsurfen (Londen, 2012), zette het afvalprobleem van de baai eerder dit jaar op de agenda. Volgens hem konden hier in de huidige toestand geen Olympische activiteiten plaatsvinden. Hij deed een oproep aan de Nederlandse watersector om expertise in te zetten voor het opruimen.
Begin 2015 is voorspellingssysteem operationeel
Frank Kleissen, namens Deltares bij het project betrokken: ‘Het hydrodynamische model wordt nu ontwikkeld. Hiervoor zullen de Deltares programma’s Delft-FEWS, Delft3D-FLOW en PART worden gebruikt. Begin 2015 zal het systeem operationeel zijn. Hiermee moet het schoonmaken sneller kunnen worden uitgevoerd zodat de baai in 2016 schoon is als de Spelen beginnen.’
Probleem beheersbaar maar nog niet opgelost
Om de baai structureel schoon te houden moet er volgens Kleissen echter meer gebeuren: ‘We zorgen er nu voor dat het probleem beheersbaar wordt, maar daarmee is het nog niet opgelost. Als Rio de waterkwaliteit duurzaam wil beheren zodat het waardevolle ecosysteem zich kan herstellen, zal om te beginnen de oorzaak moeten worden weggenomen. Dat betekent een andere afvoer van het afval en rioolwater.’
Het project in de baai van Rio wordt ondersteund door de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken.

Guanabara Bay, waar een aantal Olympische activiteiten gaat plaatsvinden, heeft een groot probleem met ronddrijvend afval.

Naar de Bedrijvenregister vermelding van Deltares
(persbericht november 2014)