Eind vorig jaar ontving het Bluerise team in Delft nog een delegatie van het parlement van Noord-Sulawezi met belangstelling voor de technologie (fot: Facebook)

Het Delftse technologiebedrijf Bluerise is 6 mei door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Het bedrijf wilde thermische energie uit de oceaan opwekken, maar daar is na negen jaar praten, plannen maken en geld ophalen uiteindelijk niets van terechtgekomen.

Bluerise perfectioneerde de afgelopen negen jaar naar eigen zeggen samen met de TU Delft en industriële partners de OTEC-technologie (Ocean Thermal Energy Conversion). De technologie maakt gebruik van het temperatuurverschil in oceanen om duurzame energie op te wekken. In de tropen is het water aan de oppervlakte 25 tot 30 graden, terwijl de temperatuur op 1000 meter diepte tussen de 4 en 6 graden ligt. Het temperatuurverschil maakt het mogelijk om een enorme hoeveelheid duurzame energie op te wekken.

Crowdfunding campagne
Het bedrijf haalde in oktober 2017 binnen één dag na de start van de crowdfunding campagne via platform Symbid 250 duizend euro binnen voor het eerste project om met OTEC-technologie in Curaçao energie op te wekken uit de oceaan. De teller voor het tweede project in Jamaica stond snel op 400 duizend euro van de benodigde 500 duizend euro. De oprichters van het bedrijf reisden de afgelopen jaren de wereld over om hun plannen te presenteren. Op de Facebook-pagina staan verschillende berichten van congressen, handelsmissies en andere evenementen.

Vertraging projecten
Vertraging van deze projecten en de langer dan verwachte doorlooptijd voor het aantrekken van een investeerder hebben volgens het Bluerise management echter geresulteerd in een onhoudbare liquiditeitspositie van de onderneming. Daarom is een bewindvoerder aangewezen die ‘een mogelijke weg voorwaarts voor de onderneming moet vinden.’ In een verklaring op de website schrijft het bedrijf verder dat ‘het hele Bluerise team (aandeelhouders en medewerkers) onverminderd in de noodzaak gelooft om thermische energie uit de oceaan verder te ontwikkelen en te realiseren.’