Een van de twee vangmiddelen die Delfland test voor het vangen van rivierkreeften. (foto: Delfland)

Het Hoogheemraadschap van Delfland is in Vlaardingen een test gestart met twee verschillende apparaten om exotische rivierkreeften te vangen. De prototypen zijn specifiek ontworpen om wel de kreeften te vangen, maar niet de vissen. De grote aantallen exotische rivierkreeften in het gebied brengen schade toe aan watergangen, oevers, en waternatuur. En dat is weer slecht voor de waterveiligheid, de ecologische waterkwaliteit en de biodiversiteit.

Ondanks veel onderzoek door allerlei partijen is er tot nu geen goede manier gevonden om de dieren effectief, tegen redelijke kosten en zonder bijvangst van vis te bestrijden. Het Hoogheemraadschap van Delfland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit startten daarom met de ontwikkeling van een nieuw, effectief vangmiddel speciaal voor rivierkreeften. Ze schreven een challenge uit en ontvingen maar liefst 139 ideeën. Van drie ontwerpen zijn prototypes gemaakt; die zijn afgelopen zomer getest bij de Wageningen Universiteit.

Weinig bijvangst

De twee beste vangmiddelen uit die tests worden nu ingezet bij een vangpilot in Vlaardingen. De vangmiddelen moeten zowel kleine als grote kreeften vangen, weinig tot geen bijvangst hebben, zo diervriendelijk mogelijk zijn en goed inzetbaar zijn in verschillende typen wateren. Als dat allemaal lukt, zullen het hoogheemraadschap en het ministerie het beste vangmiddel verder ontwikkelen, in een grotere oplage produceren en in 2023 inzetten bij het vervolg van de afvangpilot.

Korven en visfuiken

De exotische rivierkreeft heeft zich de afgelopen decennia in hoog tempo verspreid in heel Nederland. Zij horen hier niet, maar voelen zich prima thuis in onze wateren. Zij hebben weinig natuurlijke vijanden en planten zich razendsnel voort. Het afvangen van exotische rivierkreeften gebeurt nu nog met traditionele korven en visfuiken. Om de rivierkreeft beter te kunnen bestrijden zonder bijvangst van vis, willen Delfland en het ministerie graag een vangmiddel kunnen inzetten dat speciaal is ontwikkeld voor de exotische rivierkreeften soorten.