Delfland plaatst opnieuw SolarBee in Krabbeplas om blauwalg te voorkomen

Als het water verder opwarmt voegt het hoogheemraadschap een lage dosering waterstofperoxide toegevoegd om de SolarBee te helpen. Hoogheemraad Ingrid ter Woorst stelt op de website: “Ik ben blij dat de SolarBee terugkomt en we zo de overlast door blauwalgen zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Zo kunnen hier zoveel mogelijk mensen zwemmen. Maar nog liever zou ik structurele maatregelen nemen om de waterkwaliteit van het zwemwater te verbeteren. Het streven van Delfland is om in de toekomst met de waterharmonica en de zoetwaterfabriek schoon water door de Krabbeplas te laten stromen waardoor de blauwalgen als het ware verdrinken.”

Discussie
Niet iedereen is positief over de inzet van de SolarBee. Vorig jaar stelde Miquel Lurling, hoogleraar aquatische ecologie en waterkwaliteit aan de Wageningen universiteit in het Algemeen Dagblad dat het inzetten van de SolarBee echt flauwekul is. “Blauwalgen vinden het helemaal niet erg dat de SolarBee er drijft. Niet voor niets dat er ook waterstofperoxide moet worden gebruikt. Ze slaan de plank mis, snel weghalen dat ding.” Hoogheemraadschap Delfland is juist enthousiast over de combinatie van de SolarBee en waterstofperoxide. “De SolarBee zorgt voor beweging en kan groei voorkomen, terwijl de peroxide de blauwalgen doodt’', aldus Rob Hoefnagel van Delfland vorig jaar in het AD.

SolarBee
De SolarBee is een drijvende opstelling en werkt op zonne-energie. Het apparaat zorgt voor circulatie van het water en bereikt de hele zwemplas. Eens in de twee weken controleren Delfland en de leverancier MH WaterZaken de SolarBee.