De Prael tapt bier gebrouwen van Amsterdams regenwater

Initiatiefnemer Joris Hoebe, werkzaam bij mediaLAB, bedacht het bier om mensen op een leuke manier bekend maken met het probleem van wolkbreuken en het opvangen van regenwater.

Het initiatief haakt aan bij het project Amsterdam Rainproof, dat tot doel heeft de stad beter bestand te maken tegen de steeds vaker voorkomende extreme regenval. Een open netwerk van buurtcomités, overheidsinstellingen, ondernemers en kennisinstellingen initieert projecten om het regenwater, dat nu snel via de riolering wordt afgevoerd, te bufferen en waar mogelijk beter te benutten.
Het bier –  Hemelswater code Blond – kan op een speciale website worden besteld.

Ultrafiltratie
Het regenwater dat in de Wibautstraat is opgevangen, is behandeld met het Hemel(s)Water systeem dat eerder dit jaar door Water Innovation Consulting en PB-International op de markt is gebracht. Het systeem bestaat uit een opvangtank voor het regenwater, een UF-membraanfilter en een opslagtank.

De eerste pilot-installatie is al aangesloten op een huis in het Brabantse Boekel.

Tijdens de Innovation Expo in april won het systeem de Challenge Stad van de Toekomst en kreeg initiatiefnemer van Hemel(s)water, Albert Janssen, een cheque uitgereikt van 20.000 euro.


> foto Innovation Expo

Bier uit afvalwater
Vorig jaar had de Universiteit Gent een primeur met het brouwen van een blond bier uit afvalwater. De faculteit Bio-ingenieurwetenschappen brouwde het speciale bier als gastheer van het eerste wereldwijde congres over hergebruik van grondstoffen uit waterige stromen.

Geïnspireerd door de titel van het congres gebruikten de onderzoekers niet zoals gewoonlijk leidingwater, maar werd afvalwater van de brouwerij gezuiverd en gebruikt als brouwwater. Het resultaat was een blond bier van hoge gisting.