De Challenge Stad van de Toekomst

De 20 finalisten krijgen allemaal 10.000 euro groeibudget en mogen deelnemen aan de Urban Accelerator. De uiteindelijke winnaars verdelen een geldbedrag van in totaal 50.000 euro; 20.000 en 10.000 euro voor de nummer 1 en 2 en 20.000 voor de winnaar van de publieksprijs. Inschrijven kan tot 8 juni 2015, RVO_Challange Stad van de Toekomst (pdf) en stuur dat naar challengestad@rvo.nl.
Verloop van de Challenge
De inschrijving is op 15 april gestart en sluit op 8 juni. Eerst selecteren we een top-50 van kansrijke projecten die op 29 juni tijdens de startbijeenkomst bij elkaar komen. De Urban Accelerator start in september 2015 en loopt tot april 2016.
En op 14 april 2016 staan de beste initiatieven op het podium tijdens de Innovatie-estafette 2016.
Initiatiefnemers
De Challenge ’Stad van de Toekomst’ is een initiatief van de Agenda Stad en de Innovatie-estafette 2016 in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, Kennisland en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Waarom deze Challenge?
De grootste uitdagingen van nu manifesteren zich in onze steden. Die steden zijn bij uitstek de broedplaats van nieuwe ideeën, inzichten en werkwijzen. Samen kunnen we de antwoorden op die uitdagingen van nu veel sneller vinden en in de praktijk brengen.
Stel je de Stad van de Toekomst eens voor. We wekken veel meer duurzame energie op dan wij nu voor mogelijk houden. Bedrijven, universiteiten, overheid en inwoners werken samen aan innovatieve oplossingen. Die innovatie zorgt voor economische groei – en voor allerlei verbeteringen natuurlijk.
Via open data en slim vervoer zijn we optimaal verbonden. Onze woningmarkt kent betaalbare, duurzame woningen. Panden die niemand meer wil, worden gruis voor de productie van andere gebouwen.
Van de reststromen van onze voedingsindustrie maken we bio-plastic en verf. Nederland loopt voorop als circulaire stad en verdient ook aan zijn chiptechnologie, watermanagement en logistiek.
We trekken internationaal talent aan. Omdat onze steden super creatief zijn. Omdat we toponderzoek bedrijven en startups helpen bij het succesvol in de markt zetten van hun ideeën.
De zorg is uitstekend en veel meer op preventie gericht. Operaties zijn minder ingrijpend en goedkoper door geavanceerde technieken. We zijn fit doordat we bijna overal met de fiets kunnen komen – al dan niet in combinatie met ander vervoer, zoals een leenauto op waterstof. Onze kinderen spelen in het groen en eten gezond.
En vooral: In onze grote stad werkt en telt iedereen mee.

(persbericht april 2015)