Cybersecurity speerpunt bij bouw Sluis Eefde

Rijkswaterstaat werkt aan de uitbreiding van het sluiscomplex bij Eefde. Bij grote, infrastructurele werken is cybersecurity cruciaal. ICT-bedrijf Croonwolter&dros was daarom van begin af aan betrokken bij de digitale veiligheid van het object. Het belang daarvan werd afgelopen week nog eens onderstreept toen een pijpleiding in de VS werd gehackt. Bij de sluis van Eefde is gekozen voor ‘security by design’. Een dergelijke aanpak moet voorkomen dat de sluis in handen kan vallen van hackers.  

Veel beveiligingsrisico’s ontstaan doordat er wordt gewerkt verouderde software. In het ontwerp voor de digitale veiligheid van het sluiscomplex bij Eefde is daarom gekozen voor state-of-the-art oplossingen. Bastiaan Roodink, senior consultant bij Croonwolter&dros, legt uit dat de sluis in Eefde, net als andere kunstwerken van Rijkswaterstaat, op afstand zal worden bediend. “Daarvoor wordt het netwerk van Rijkswaterstaat gebruikt. De verbinding tussen de pc van de operator en de sluis loopt via de glasvezelverbinding van Rijkswaterstaat zelf. De objecten worden dus niet via de ‘cloud’ bestuurd.”

Lokaal netwerk

Rijkswaterstaat maakt gebruik van object-gebonden netwerken. Het is dus niet mogelijk om op een centraal punt alle kunstwerken van Nederland te bedienen. Ook in Eefde is er sprake van een lokaal netwerk. Het feit dat de besturing niet via het internet gaat, maakt de bediening van de sluis, volgens Roodink, niet automatisch veilig. “Als hackers zich toegang verschaffen tot de locatie of het lokale systeem, kunnen ze van daar uit schade aan het systeem veroorzaken.”

Veiligheid monitoren

Voor de cybersecurity van Sluis Eefde is daarom ook een dashboard gemaakt waarmee de beveiligingsstatus van de sluis goed valt te monitoren. Ook zijn ethische hackers aan boord gehaald om te kijken of en waar het systeem te kraken is.

Consortium

De bouw van de sluis in Eefde wordt gerealiseerd door het consortium Lock to Twente (L2T). Dit is een samenwerkingsverband tussen TBI-ondernemingen Croonwolter&dros, Mobilis en TBI PPP. Het consortium is verantwoordelijk voor de bouw van de tweede sluis, het groot onderhoud aan de Zuidersluis en het reguliere onderhoud voor de komende 27 jaar.

Meer informatie: Croonwolter&dros