Concept ‘Slim irrigeren koffieplantages’ wint Business Challenge Award

De winnaars van de hoofdprijs van 25.000 euro willen in Vietnam hun project gaan uitvoeren. Uit de grove bestanddelen van huishoudelijk afvalwater maken zij in eerste instantie compost. Het overige water wordt op een kunstmatig wetland gefilterd. Daarna bevat het water nog veel nutriënten waar microplankton op groeit. Priska Prasetya: “Daarom is het geschikt voor vissen die zich voeden met die microplankton.” Het resterende schone water wordt vervolgens gebruikt als irrigatiewater op koffieplantages en de vis wordt verkocht op lokale markten.

Winnaars van de International Climate Adaptation Business Challenge (v.l.n.r.): Winnaars eerste prijs: Jelmer van Veen & Priska Prasetya; tweede prijs: Lodewijk Stuyt; derde prijs: Marta Faneca Sànchez en Eric Lammertsma; vierde prijs: Melanie Davis. Foto: Floor Fortunati.
De tweede prijs (15.000 euro) ging naar een standalone installatie waarmee het zoutgehalte van irrigatiewater op een boerderij zelf kan worden verminderd. Onderzoeker Lodewijk Stuyt van de Wageningen Universiteit kreeg de prijs om een pilot te starten. De derde prijs was voor een Salt Water Application (SWAPP), een elektronische device waarmee snel en eenvoudig het zoutgehalte van water kan worden bepaald. SWAPP is ontwikkeld door een internationaal team, met onder meer Marta Faneca Sànchez en Eric Lammertsma. De vierde prijs was voor Resilience Climate Forecasting Service. Deze dienst wil weersvoorspellingen op langere termijn (maand/seizoen/ jaar) gaan leveren, zodat het voor beslissers in de energiesector makkelijker wordt om  beleid aan te passen. 
Doel Business Challenge
De International Climate Adaptation Business Challenge wil de ontwikkeling van klimaatadaptieve producten en diensten stimuleren en beginnende ondernemers helpen om hun ondernemingsplan uit te werken. De International Climate Adaptation Business Challenge wordt georganiseerd door onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat en EU klimaatinnovatie initiatief Climate-KIC. Vanuit 28 landen kwamen ondernemingsplannen voor deze Business Challenge binnen, variërend van Kenia tot Bangladesh en van Nederland tot Spanje. Na twee selectieronden zijn er zeven innovatieve business plannen geselecteerd.