De Climate Adaptation Summit die op 22 oktober 2020 door Nederland georganiseerd zou worden gaat niet door. Dat maakte minister Cora van Nieuwenhuizen op 20 mei in een brief aan de Tweede Kamer bekend. Door het coronavirus kan niet gegarandeerd worden dat alle betrokken landen en organisaties in oktober deel kunnen nemen aan een conferentie in Nederland.

De Global Commission on Adaptation is een initiatief van Van Nieuwenhuizen. De organisatie staat onder leiding van van Ban Ki-Moon, voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Bill Gates van de Bill & Melinda Gates Foundation en Kristalina Georgieva, de huidige Managing Director van het International Monetary Fund.

Online conferentie

Het kabinet zal 25 januari 2021 een online klimaatadaptatieconferentie organiseren waar de resultaten van de Global Commission on Adaptation worden gepresenteerd en het werk van de commissie wordt afgerond. Tijdens de online conferentie zal er een internationale actie agenda worden gepresenteerd met activiteiten op het gebied van water, infrastructuur, steden, voedselzekerheid en financiering.

Watermarkt

Volgens de minister draagt een sterke profilering van Nederland op klimaatadaptatie bij aan de internationale positionering van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die over veel kennis en expertise beschikken op het gebied van water, voedselzekerheid, infrastructuur, internationale financiering, stedenbeleid en ruimtelijke ordening.