CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik wil drinkwaterbronnen beter beschermen tegen opkomende stoffen (foto: Europees Parlement).

Annie Schreijer-Pierik, CDA-Europarlementslid, wil dat bij de toelating van stoffen op de Europese markt ook wordt gekeken naar de bescherming van drinkwaterbronnen. Daarom pleit zij voor een aanpassing van de Europese stoffenwetgeving REACH in schriftelijke vragen aan Eurocommissaris Karmenu Vella van Milieu.

Schreijer-Pierik maakt zich zorgen over de gang van zaken rond de lozingen van perfluoroctaanzuur (PFOA) en FRD-903. FRD-903 is een van de stoffen die vrijkomen bij de GenX-technologie, die wordt gebruikt om coatings (fluorpolymeren) te maken. Sinds 2012 gebruikt chemiebedrijf Chemours in Dordrecht de GenX-technologie als vervanging van PFOA.

Drinkwater
Het CDA-Europarlementslid wijst erop dat binnen de huidige Europese systematiek voor registratie, beoordeling, autorisatie en beperking ten aanzien van chemische stoffen (REACH) per toegelaten stof geen kwaliteitsnorm voor milieu of drinkwater wordt afgeleid. “Dat is voor de drinkwaterbronbescherming van belang”, stelt Schreijer-Pierik. Daarom pleit ze voor een aanpassing van REACH of de Kaderrichtijn Water om het drinkwater te beschermen. “De Kaderrichtlijn Water wordt binnenkort geëvalueerd. De Europese Commissie moet bij de herziening deze problematiek integreren in haar voorstel.”

Transparantie
Schreijer-Pierik wijst er verder op dat het bij het aantreffen van een stof in het water soms weken kan duren voordat duidelijk is om welke stof en bron het gaat. Daarom wil ze weten hoe de Europese Commissie de transparantie van te lozen stoffen (met in begrip van eigenschappen en hoeveelheden) op het oppervlaktewater kan verbeteren. Hierbij verwijst ze naar “Right2Water”-burgerinitiatief waarin EU-burgers om meer transparantie hebben gevraagd.

Vewin
Het pleidooi van de Europarlementariër sluit aan bij de in juni door de Tweede Kamer aangenomen motie Van Eijs c.s . Hierin vroegen Kamerleden aan toenmalig minister van Infrastructuur en Milieu, Schultz, de introductie van een actieve informatie- en monitoringsplicht voor bedrijven richting vergunningverlener en drinkwaterbedrijven te onderzoeken. Vewin verwelkomt in een bericht op de site deze vragen aan de Commissie aangezien de issues die zij aankaart mede op de Europese tafel opgelost moeten worden.

Afvalwaterinjectie
Verder vroeg Schreijer-Pierik de Europese Commissie op 15 november op om ‘met alle juridische middelen’ in te grijpen tegen de lozing van ongezuiverd afvalwater afkomstig van oliewinning in de ondergrond van Natura 2000- en waterwingebieden in Twente. De CDA-Europarlementariër deed deze oproep in het Europees Parlement tijdens het debat over de uitvoering van Europese milieuwetgeving (EIR) in de verschillende EU-landen. De evaluatie toont aan dat de uitvoering zeer verschillend en soms ontoereikend is. Sinds 2011 pompt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vervuild afvalwater in de diepe ondergrond in Oost-Nederland.

Resolutie
Een grote meerderheid van het Europees Parlement heeft donderdag in een resolutie opgeroepen tot een meer ‘proactieve’ rol van de Europese Commissie door het lanceren inbreukprocedures tegen lidstaten die milieuwetgeving aan hun laars lappen. Het CDA is het daarmee eens. “De Nederlandse overheid handhaaft streng waar het gaat om bovengrondse natuur- en milieuwetgeving”, benadrukt Schreijer-Pierik. “Maar als het om het grote geld van olie- en gaswinning gaat, lapt men de Europese regels aan de laars en veroorzaakt risico’s voor bodem en water.”

Inbreukprocedure
Eurocommissaris Phil Hogan benadrukte woensdagavond in Straatsburg namens de Europese Commissie dat zij zich het recht voorbehoudt een inbreukprocedure in te stellen: “Mevrouw Schreijer-Pierik stelt belangrijke zaken aan de orde over Nederland. Als een lidstaat niet conform de geest en de inhoud van Europese water- en milieuwetgeving handelt, kan de Commissie een inbreukprocedure tegen dat land inleiden.”

Lees hier het bericht op de site van Annie Schreijer-Pierik