Cadzand: Oplevering laatste zwakke schakel markeert voltooiing kustversterking

In de gloednieuwe nieuwe maritieme jachthaven van de badplaats Cadzand vond maandag 7 November de officiële oplevering plaatst van het kustversterkingsproject West-Zeeuws Vlaanderen. Dit was de laatste van in totaal negen ‘zwakke schakels’. De Zeeuwse Noordzeekust is voor 130 miljoen euro op vijf plekken versterkt. Onderdeel daarvan is Waterdunen bij Breskens waar de dijk al wel is versterkt maar het achterliggende land moet nog worden ingericht om het gedempte getijde van 1 meter te kunnen opvangen. Dat zal nog tot 2018 duren.

Met de oplevering van de laatste zwakke schakel zou de Nederlandse kust superstormproof zijn. Foto: Waterforum

Meekoppelen
Minister Schultz benadrukte dat het bij een aantal kustversterkingsprojecten is gelukt om werk-met-werk te maken. Zo kreeg Cadzand er een maritieme jachthaven erbij, Breskens een getijde natuurgebied, Ter Heijde een zandmotor, Scheveningen een nieuwe boulevard, Katwijk een parkeergarage en Petten-Callantsoog een zandstrand. Volgens Schultz was het niet altijd makkelijk om de opgaven te combineren, maar ‘we hebben hiermee laten zien dat het zeker geen strijd is tussen verschillende belangen.’

Eerste X-blocs
De gemeente Sluis greep de kustversterking aan om de badplaats Cadzand-Bad flink op te waarderen. Tussen de nieuwe strekdammen is in een publiek-private samenwerking een jachthaven aangelegd. Op de strekdammen liggen 4200 X-blocs van het gelijknamige consortium van BAM Infrastructure en Delta Marine Consultants. Het is de eerste keer dat X-blocs zijn gebruikt langs de Nederlandse kust. De voorgevormde betonblokken – in de vorm van een x – zijn besparen kosten omdat ze in elkaar haken. Zo is er minder materiaal nodig om te komen tot de 7 meter boven NAP die nodig is om de haven te beschermen. 

Dankzij X-blocs kan de nieuwe jachthaven met minder materiaal worden beschermd. Foto: Waterforum
 
Klimaatduin
Bij Breskens is achter de bestaande dijk een klimaatduin aangelegd, die dermate groot en sterk is dat zij bescherming moet bieden voor de komende 200 jaar. De hoogste duin is zo'n 18 meter hoog en de breedte van de landduin bedraagt circa 300 meter. In de dijk is een getijdeduiker gebouwd die bij vloed het zeewater doorlaat naar een achterliggend nieuw ingericht natuurgebied met een camping, hotel, huisjespark en een internationaal trekvogelreservaat.