Britse waterbedrijven fors beboet voor vervuilen oppervlaktewater

Bedrijven krijgen fikse boetes voor grote rioolwaterlekken en andere gevallen van verontreiniging.
Yorkshire Water kreeg recent een boete van £ 1,1 miljoen pond (€1,4 miljoen) voor het illegaal lozen van afvalwater waardoor de rivier Ouse in de buurt van York vervuild raakte. Thames Water moest £ 1 miljoen (€1,27 miljoen) aftikken voor het herhaaldelijk lekken van rioolwater in het kanaal Grand Union.
In juli 2014 werden de veroordelingsrichtlijnen in Engeland gewijzigd. Het leidde tot een stijging van de boetes. Of het ook de beoogde daling van het aantal milieudelicten door waterbedrijven, is nog niet bekend, meldt The Guardian.

Eerder, in 2013, meldde The Observer al eens dat de meest hardnekkige en frequente vervuilers van de rivieren en de stranden van Engeland 's lands tien grootste waterbedrijven waren. Ze waren verantwoordelijk voor meer dan duizend incidenten tussen 2005 en 2013. Daarvoor werd in totaal een boete van £ 3,5 miljoen (±€ 5 miljoen) opgelegd.

Dat bedrag wordt nu fiks overschreden. Sinds de strafmaat in juli 2014 omhoogging, zijn de acht grootste boetes alleen al goed voor meer dan £ 5 miljoen (€ 7,21 miljoen).