Breda valt in de prijzen met waterproject

Voor het project Robbie de Rat hebben 2500 schoolkinderen voor één keer een klein zendertje via een chippo door het toilet mogen spoelen. Deze zendertjes gaan op reis door het riool en geven de gemeente informatie over waar en hoe snel de waterstromen door de rioolbuizen stromen. Bijvoorbeeld in het geval van een lozing in het riool, het opsporen van verkeerde aansluitingen of het optimaliseren van onderhoud. De schoolkinderen konden dit via de website van Robbie de Rat volgen.
Wethouder Van den Berg: “Deze prijs toont de mogelijkheden van het beschikbaar stellen van informatie en analyse in de cloud en is een aanmoediging om Breda verder te ontwikkelen op het gebied van informatisering.”

Slimme techniek
Breda zet hierbij als eerste gemeente in Nederland een nieuwe, door Stistewa en ARCADIS ontwikkelde, slimme techniek in. Tijdens de ondergrondse reis worden de data opgehaald en verzonden. iReckon en Akertech hebben daarvoor de benodigde elektronica en software ontwikkeld en geïnstalleerd. De waarde van dergelijke metingen heeft zich al bewezen. Zo kan met deze informatie bijvoorbeeld het  risico van gevaarlijke lozingen in beeld worden gebracht.  Ook wordt de informatie gebruikt om het beheer te optimaliseren.

Nieuw watersysteem
Deze techniek past de gemeente ook toe in de wijk Waterakkers waar een nieuw watersysteem is aangelegd. Dit systeem heeft naast een bergingsfunctie voor overtollig hemelwater ook een zuiveringsfunctie. Om het functioneren te volgen en te kunnen bijsturen wordt intensief gemeten aan o.a. de neerslag, waterpeilen en watervolumes. 
Via de website van Waterakkers wordt de vrijkomende data beschikbaar gesteld en gevisualiseerd. Ook zijn in het veld QR-codes geplaatst. Zo krijg je met een smartphone of tablet actuele informatie over het systeem en de omgeving en kun je opvallende zaken melden. Op deze manier heeft de gemeente er een paar duizend ogen als sensoren bij.


Waterakkers


Stichting Euro Cloud
De EuroCloud Award werd afgelopen vrijdag uitgereikt door de Stichting EuroCloud Nederland, een onafhankelijk kennisnetwerk van bedrijven, instellingen en individuen met belangstelling voor of belangen in cloud computing. Dit zijn gebruikers, aanbieders, overheden, adviseurs en onderzoekers.
Het prijswinnende waterproject dingt ook mee naar de Eurocloud Award Europa 2015. De prijsuitreiking daarvan vindt plaats op 7-8 oktober 2015 in Barcelona.

Slimste binnenstad
Begin juni won Breda met het project Robbie de Rat en de Waterakkers al de titel ‘slimste binnenstad’, een initiatief van Smart Data City. Zowel de publieks- als de juryprijs sleepte Breda toen weg voor de neus van Utrecht en Haarlem.