Brabant Water opent installatie zachter water in Loosbroek

De waterproductie in Loosbroek speelt al sinds 1969 een belangrijke rol in de watervoorziening van het noordoostelijke deel van de provincie Noord-Brabant. Een groot aantal agrariërs en inwoners uit de gemeenten Oss, Bernheze en Uden is voor hun drinkwater afhankelijk van dit waterproductiebedrijf. Door de nieuwe installatie is het water in de regio een stuk zachter geworden. En dat biedt volgens Brabant Water diverse voordelen.

Voordelen 
Zo bevat zachter water minder kalk. En minder kalk betekent minder kalkaanslag. Dit zorgt er niet alleen voor dat afnemers minder hard hoeven te poetsen. Ook apparaten gaan hierdoor langer mee. Hoe zachter het water, hoe minder was- en schoonmaakmiddel nodig is. Zacht water schuimt namelijk al bij een kleine hoeveelheid was- of schoonmaakmiddel. Zachter water betekent ook minder kalkaanslag, een kortere opwarmtijd en dus een lager energieverbruik. 
Prognosebesturing 
Ook het waterproductiebedrijf zelf is gerenoveerd. Daarmee is onder andere de aansturing van het proces gewijzigd. In de nieuwe situatie is er een zogenaamde prognosebesturing geïnstalleerd. Hiermee maakt Brabant Water op basis van historie en omstandigheden een inschatting van de watervraag. Het proces past zich daar automatisch op aan en verloopt volgens het waterbedrijf daardoor zeer efficiënt.