Boyan Slat wil plastic in zee opruimen met meerdere drijvende eilanden

Boyan Slat wil 'plastic soep' opruimen met de door hem bedachte opruimsystemen met twee armen, die in een V-opstelling op open zee worden geplaatst. De stroming stuwt plastic op, dat dan kan worden ingezameld. Doordat de eilanden  drijven, gedragen de systemen zich hetzelfde als het plastic. Ze drijven vanzelf naar de plekken waar het meeste afval is.

Microplastics
Slat denkt dat met deze vinding de helft van al het plastic in vijf jaar tijd kan worden opgeruimd. Een voorwaarde is wel dat er geen nieuw plastic meer bijkomt. Overigens kan met het huidige systeem van Boyan Slat niet alle plastic worden verwijderd. Volgens Slat wordt op dit moment slechts 3 procent van de microplastics afgevangen.

Onderzoek
Het schoonmaaksysteem wordt op dit moment nog uitvoerig onderzocht. Er ligt sinds vorig jaar een kleine arm ligt in zee voor de kust van Scheveningen. Eind dit jaar start het testen van het gehele systeem voor de Amerikaanse westkust. Dan wordt het vangen, ophalen en wegvoeren van plastic getest. Als alles meezit, gaat in de eerste helft van 2018 het echte schoonmaken van de oceaan van start.

Organisatie
The Ocean Cleanup werd in 2013 opgericht. Zo'n 65 onderzoekers en technici zijn bij het project betrokken. Het project wordt gefinancierd door middel van crowdfunding. Er is zo'n 31,5 miljoen euro opgehaald.