Boomcouveuse en zeewierteelt in de prijzen op Big Improvement Day

De zogenoemde Cocoon is een waterreservoir gemaakt van papierpulp of ander organisch materiaal dat stekjes in zeer droge gebieden helpt overleven. Het biedt beschutting en nadat het eenmalig is gevuld met water, vocht. Dit wordt met behulp van een soort wieken geleidelijk naar de boom geleid. Na het eerste kwetsbare jaar valt de Cocoon uiteen en dient deze als voeding voor de bomen.

Cocoon
Met behulp van de Cocoon groeien de boomwortels dieper en overleeft de boom in voorheen onbruikbare stukken aarde. Dieper in de grond is zelfs daar nog grondwater te vinden voor de bomen. “Een prachtig en praktisch Nederlands exportproduct dat dichtbij de mensen staat”, aldus juryvoorzitter Claudia Zuiderwijk. “We waren als Nederlanders al in staat om van water land te maken, maar Land Life Company maakt leven mogelijk op plekken waar dit lastig is zonder water.”

In september 2015 won de onderneming een half miljoen aan prijzengeld bij de Postcode Lottery Green Challenge. Dat zet de startup in om onder meer naar Mexico, Californië en Spanje te trekken met de Cocoon.

Big Improvement Day
De NU.nl Startup Award werd uitgereikt op de Big Improvement Day  (BID). Deze vindt jaarlijks plaats op de derde dinsdag in januari en heeft als doel de ‘BV Nederland’ te stimuleren op het gebied van duurzaamheid, ondernemerschap, educatie en leiderschap.

Haagse Vernieuwers 2016
Ter overstaan van negenhonderd aanwezigen werd hier ook bekend dat de Noordzeeboerderij zich Haagse Vernieuwers 2016 mag noemen. Wethouder Karsten Klein reikte namens de Gemeente Den Haag geldprijzen uit van in totaal 80.000 euro  aan de beste innovaties op het gebied van internationale veiligheid, energie, klimaat en voedsel. Met hun duurzame zeewierteelt in de Noordzee sleepte Noordzeeboerderij de eerste prijs (35.000 euro) in de wacht. Met het prijzengeld gaan zij zeewier telen voor de kust van Scheveningen en verwerken samen met lokale bedrijven.