Blauwe compressoren van BOGE dragen in samenwerking met DMT bij Waternet hun groene steentje bij

groengasinstallatie

In (regio) Amsterdam krijgt Waternet een groengasinstallatie. Deze installatie waardeert biogas op tot groengas. Het waterschap draagt op deze manier bij aan de transitie om fossiele brandstoffen om te zetten in duurzamere varianten. Mede dankzij de compact gebouwde persluchtinstallatie en bijbehorende totale ontzorging van BOGE – in nauwe samenwerking met DMT – slaat Waternet met deze groengasinstallatie de weg in naar een circulaire economie.

Altijd bezig met innovatie
Een project waar het team van BOGE ontzettend trots op is. Ronald Engberts, directeur BOGE Benelux: “Ons team van professionals kijkt altijd naar mogelijkheden om te blijven innoveren. Toen we door DMT voor dit vraagstuk werden benaderd, zijn we direct aan de slag gegaan. Samen hebben we het project van A tot Z opgestart en uitgevoerd, tot het leidingwerk aan toe. En alles op maat gemaakt in onze eigen BOGE-werkplaats in Nederland.”

BOGE draagt op die manier dus bij aan de productie van groengas door DMT. Het groene gas is opgewaardeerd biogas dat geproduceerd wordt bij het vergistingsproces van de afvalwaterzuivering. Het heeft dezelfde kwaliteiten en kan voor dezelfde doelen gebruikt worden als aardgas. Groengas is geschikt om aan het aardgasnet te leveren, maar is ook te gebruiken als brandstof voor (vracht)auto’s. Zo ontstaat minder vraag naar aardgas.

Door fossiele brandstoffen te vervangen door groene, neemt de vraag naar conventionele en vervuilende brandstoffen af, de energietransitie. En dat draagt bij aan het verduurzamen van de energiesector. De groengasinstallatie van Waternet, die zich in het westelijk havengebied van onze hoofdstad bevindt, levert straks tien procent van al het groengas in Nederland. Een belangrijke stap richting de doelstelling om dit jaar volledig klimaatneutraal te zijn.

Duurzaam wonen
Nog eens dertig procent van het groengas wordt gebruikt om oude wijken in Amsterdam te verwarmen. In totaal kan Waternet aan bijna 8.000 huishoudens groengas leveren. Zo kunnen steeds meer mensen – ook in oude huizen – duurzaam wonen.

Het proces: van zuiveringsslib naar groengas
De productie van groengas begint in feite bij het rioolwater. Na het zuiveren van rioolafvalwater blijft er rioolslib achter. Het slib wordt vervolgens vergist, waarbij biogas vrijkomt. Biogas bestaat uit methaangas en CO2. In de groengasinstallatie haalt Waternet de C02 uit het methaangas. Het waterschap voegt stikstof van Boge aan het methaangas toe en zo blijft groengas over. Dit heeft dezelfde calorische waarde als aardgas.

Op maat gemaakt Plug & Play-systeem
Voor het gehele proces is perslucht en stikstof nodig. BOGE en DMT hebben voor dit mooie project een eenvoudig vervoerbare en op maat gemaakte Plug & Play-installatie ontwikkeld. Het geheel bestaat uit compressoren, drogers, koolstofadsorbers en stikstofgeneratoren, samengebouwd tot een installatie in een grote, eenvoudig te vervoeren container. Met de compressoren en stikstofgeneratoren van BOGE kan Waternet naar eigen wens stikstof produceren; wat nodig is voor de totstandkoming van groengas.

De missie van DMT
DMT Environmental Technology bestaat sinds 1987. Hun missie? Het creëren van een schone en welvarende toekomst, met producten die niet uitgaan van het uitputten van onze aardbol met fysieke brandstoffen. Integendeel: DMT is gericht op afval hergebruiken of er energie uit winnen. Het bedrijf heeft drie vestigingen en verkoopkantoren over de hele wereld, waaronder de VS en Maleisië. DMT heeft ambitieuze toekomstplannen en levert de biogasopwekkingsinstallatie bij Waternet, hun grootste project in Nederland.

Meer waternieuws lezen?