Blauwalg zorgt op meerdere locaties voor problemen

Waterschap Aa en Maas constateerde blauwalg in de vijver op de hoek van de straten Wegedoorn en Gele Lis in Cuijk, in wateren in Laarbeek en in de Hortensiavijver in Helmond. Door waterschap De Dommel is blauwalg aangetroffen in de vijver bij het gemeentehuis in Boxtel. Waterschap Scheldestromen ontdekte daarnaast blauwalg in de Middelburgse vijver. Ook in de Kralingse Plas in Rotterdam is voor de zoveelste keer weer blauwalg aangetroffen, meldt RTV Rijnmond. 

Giftige stoffen

De aangetroffen blauwalg kan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij dieren optreden.

Hardnekking probleem

Blauwalg in het water is een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalg groeit, kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen.Dit kan door de waterbodem te baggeren, eventueel aanwezige riooloverstorten af te dichten, bomen langs de oever te snoeien of waterstofperoxide toe te voegen. Deze maatregelen kunnen echter niet op elke locatie worden uitgevoerd.

App 

Op de Zwemwater-app zijn meer dan 800 zwemlocaties in Nederland te vinden. Op de app wordt aangegeven wat de status van de waterkwaliteit is. Zo weten zwemliefhebbers en hondenbezitters of het water veilig is om in te zwemmen.