Birgitta Kramer van Vitens in finale ‘MVO-manager van het jaar 2015’

Naast Birgitta Kramer zijn Harry Hofman (MVO manager bij Strukton) en Fokko Wientjes (Vice-President Corporate Sustainability & Public Private Partnerships bij DSM) genomineerd als ‘MVO-manager van het jaar 2015’. Een jury heeft hen geselecteerd uit 9 kandidaten die de meeste stemmen hadden gekregen bij een stemming onder ruim 250 MVO-managers. Op 3 november 2015 wordt uit deze drie genomineerden op het Nationaal Sustainability Congres de winnaar verkozen. staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) zal daar de bokaal aan de winnaar overhandigen.
Activiteiten buiten bedrijf
De jury heeft dit jaar nadrukkelijk de activiteiten van de kandidaten buiten het eigen bedrijf meegewogen bij de selectie: wat weten zij in de sector of in de keten aan duurzame ontwikkelingen op gang te brengen? De kandidaten kunnen volgens de jury alle drie bogen op indrukwekkende resultaten op dit gebied.
Veel bereikt
Volgens de jury heeft Kramer veel bereikt binnen Vitens en in de totale drinkwatersector die tot voor kort zelden het nieuws zocht. “Zo heeft Vitens de discussie aangezwengeld over de grondwaterkwaliteit in Nederland door zich in het politieke debat over schaliegas te mengen. Birgitta zet zich in voor de beschikbaarheid van kraanwater op straat en in de horeca via de campagne ‘Overal Kraanwater Graag’. Ook de campagne op het gebied van het besparen van energie door korter te douchen, in samenwerking met een NGO en een bedrijf viel op. Daarnaast heeft ze gewerkt aan initiatieven van Vitens om de waterketen te verduurzamen en circulair denken te bevorderen. Zo leidde ze onder meer de transitie van Vitens naar 100% groene Nederlandse windenergie,  en werkte aan de terugwinning van grondstoffen zoals methaangas, kalk en humuszuren, die vrijkomen bij waterwinning”, aldus de jury. 
Eerdere winnaars van de ‘MVO Manager van het jaar’ waren achtereenvolgens Annette van Waning (Vebego), Anniek Mauser (Unilever) en Carola Wijdoogen (NS).