Hoewel er nog geen Nederlandse minister positief is getest op het coronavirus, begint het kabinet nu wel aan den lijve de impact van covid-19 te voelen. Twee ministers moeten thuis werken (foto: NIAID/CC).

De ministers Cora van Nieuwenhuizen en Stientje van Veldhoven zullen in ieder geval tot 24 maart thuis werken. Beide ministers hebben onlangs een ontmoeting gehad met iemand die positief is getest op het coronavirus. De bewindslieden zeggen overigens zelf geen klachten te hebben. Zij werken vanuit huis uit voorzorg, conform het advies van het RIVM.

Minister Cora van Nieuwenhuizen had in Indonesië contact met haar ambtsgenoot Budi Karya Sumadi, die later drager bleek te zijn van het coronavirus (foto: ministerie van Transport, Indonesië).

Woensdag 11 maart had minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat tijdens het staatsbezoek aan Indonesië een ontmoeting met een Indonesische collega die het virus blijkt te hebben. Samen met de Indonesische minister van Transport Budi Karya Sumadi ondertekende ze onder meer een overeenkomst over nauwere samenwerking. “Afgelopen week heb ik hem ontmoet op een bijeenkomst in de haven van Jakarta”, stelt Van Nieuwenhuizen in een verklaring. “Andere leden van onze regering waren daar niet bij. Ik voel me goed en heb geen klachten. Vanzelfsprekend zal ik me aan de medische adviezen houden.” De minister zal op advies van het RIVM twee weken (vanaf de ontmoeting met de Indonesische minister) vanuit huis werken. Dat betekent tot en met dinsdag 24 maart.

Ook Franse collega Van Veldhoven positief getest
Haar collega Stientje van Veldhoven – staatssecretaris voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar nu tijdelijk minister voor Milieu en Wonen – heeft op vrijdag 6 maart contact gehad met een Franse collega die het virus heeft. Op 14 maart gaf Van Veldhoven de volgende verklaring af: “Mijn Franse ambtsgenoot Brune Poirson is positief getest op het coronavirus. Dat bleek vandaag. Ik heb vorige week vrijdag samen met haar het Europese Plastic Pact gepresenteerd. Ik voel me prima, maar werk uit voorzorg de komende week vanuit huis, conform advies van het RIVM.”