Luchtbelletjes zorgen ervoor dat het plastic uit het water komt (foto: The Great Bubble Barrier).

Het team van The Great Bubble Barrier voert van 6 tot en met 24 november een proef uit in De IJssel bij Kampen om plastic afval op te vangen voor het in zee terechtkomt. De initatiefnemers gebruiken een bewezen technologie uit die wordt toegepast om olievervuiling in te kaderen en zoutwater indringing te voorkomen. Op 18 november kunnen belangstellenden het project bekijken tijdens rondleiding.

De proef vindt plaats in samenwerking met Rijkswaterstaat, Deltares, BAM en Van den Herik. Het team, waaronder Anne Marieke Eveleens, Francis Zoet en Saskia Studer, plaatste 6 november diagonaal een buis met gaatjes op de bodem van de rivier. Hier wordt lucht doorheen gepompt, waardoor een bellenscherm ontstaat. De opwaartse stroming die die het bellenscherm veroorzaakt, brengt afval naar de oppervlakte van het water. De turbulentie stopt het afval in zijn weg naar zee. Het afval verzamelt zich aan de kant van de rivier, waarna het volgens het team makkelijk te vangen is via een lopende band. Bij de proef in de IJssel halen de teamleden het afval via schepnetten uit de rivier. Ook is er een drijvend net geplaatst dat het afval opvangt. Deze oplossing levert geen hinder voor de scheepvaart op omdat er geen lange opvangarm over de hele breedte van de rivier nodig is.

Sinaasappels
Het team heeft de werking van het bellenscherm getest door sinaasappelen bovenstrooms in de IJssel te werpen. De sinaasappels zijn goed te zien, blijven drijven en hebben dezelfde dichtheid als water. Uit de eerste resultaten van de proef blijkt dat het bellenscherm de sinaasappels naar de zijkant van de rivier duwt, zodat ze uit het water kunnen worden gehaald. Dat geldt ook voor plastic zwerfaval.

Eerste prijs
Het team van The Great Bubble Barrier won in 2016 de eerste prijs in de Plastic Free Rivers Makathon 2016. Deze wedstrijd, een initiatief van drinkwaterbedrijf PWN en Rijkswaterstaat, daagde deelnemers uit om een oplossing te bedenken voor het grote probleem van plastic afval in rivieren. Volgens voorzitter Pieter Janssen van de Innovation Board maakt de oplossing gebruik van bewezen en succesvolle technologie en kan voor het hele rivierensysteem gebruikt worden. De technologie werd eerst getest bij Deltares voor de proef in de IJssel van start ging.

Azië
Francis Zoet van The Great Bubble Barrier geeft in een interview met RTV Oost aan dat er jaarlijks acht miljard kilo plastic afval via rivieren in zee terechtkomt. Wanneer het plastic afbreekt, ontstaan er microdeeltjes die een bedreiging vormen voor het zeeleven, de marine ecosystemen en mensen. Volgens Zoet wil het team niet alleen in Europa, maar ook in Azië aan de slag met het systeem. In Azië liggen acht van de tien meest vervuilde rivieren.

Bekijk hier een filmpje over het plaatsen van de Bubble-buizen

Bekijk hier meer informatie over de rondleidingen