De groene geveltuin zuivert grijs afvalwater voor laagwaardig hergebruik. (foto: UGent).

In Gent vindt een proef plaats met een geveltuin die het afvalwater vanuit de douche of keuken zuivert tot water voor laagwaardige toepassingen. De tuin zou niet alleen grijs afvalwater kunnen zuiveren, maar ook isolatie bieden tegen geluid, koude en warmte. Het groen zou verder de levensduur van de gevel kunnen verhogen, het brandrisico verlagen, fijnstof opvangen en zorgen voor meer biodiversiteit in de stad.

De geveltuin zuivert het afvalwater van de douche en de keuken om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen. Daar komt heel wat bij kijken. Op de website van de Universiteit Gent staat waterexperts van de Campus Kortrijk meewerken aan het testproject. “De waterkwaliteit van het gezuiverde water moet goed genoeg zijn”, stelt professor Diederik Rousseau. “Je mag niet elk afvalwater inzetten. Wij controleren of het water voldoet aan de lozingsnormen en de normen voor hergebruik in het toilet.”

Kosten

Daarnaast berekenen de onderzoekers de benodigde oppervlakte per persoon en analyseren ze de kosten en baten van het systeem. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend: het gezuiverde water is geurloos en voldoet aan de normen. Dankzij de geveltuin krijgen bewoners van stadswoningen de kans om over te stappen op een andere bron dan leidingwater.

School in Lier

Na de eerste geveltuin op een stadswoning in Gent komt er nog één op een school in Lier. De scholieren zullen helpen bij de installatie. In het voorjaar van 2020 zou die klaar moeten zijn. Het concept is bekend onder de naam Total Value Wall en is bedacht doorTeun Depreeuw, zaakvoerder van Muurtuin bvba. De Universiteit Gent, Ecoschelp, Mastop Totaaltechniek bv en het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) werken mee aan het project. Dat loopt nog tot 31 december 2020.