Bacteriën van Nijhuis Industries breken melamine af in afvalwater Roemeense kunstmestfabriek

Azomures Tirgu Mures is met een jaarlijkse productie van 1,3 miljoen ton de grootste Roemeense producent van kunstmest. “Het afvalwater, zo'n 22 duizend kubieke meter per dag, gaat eerst naar een pompput op het terrein van de kunstmestfabriek. Vervolgens gaat het in een een 4,5 km lange leiding naar de industriële afvalwaterplant”,vertelt Nieuwboer. 
De kunstmestproducent kocht hiervoor grond bij de gemeentelijke afvalwaterzuivering Aquaserv en vroeg vervolgens aan de operators of ze ook de nieuwe industriële afvalwaterzuiveringsplant wilden bedienen. De nieuwe afvalwaterzuiveringsplant, die door Nijhuis Industries turnkey werd opgeleverd, is 20 september officieel geopend. 

Koolstofbron

Het afvalwater van de kunstmestfabriek bevat een grote hoeveelheid stikstof, een laag gehalte aan COD en fosfaat en daarnaast melamine. Het biologische systeem bestaat uit twee parallelle pre-denitrificatie, beluchting en post-denitrificatie tanks. De operators voegen er een koolstofbron en nutriëntenbron aan toe om ervoor te zorgen dat de COD-, stikstof- en fosfaat verhouding weer met elkaar in balans zijn. Vervolgens gaat het afvalwater naar een bezinktank om het slib te laten bezinken en het water te lozen op de rivier, zodat het geloosde water voldoet aan Roemeense en Europese normen.

Gekweekte bacteriën

Het unieke van deze oplossing zit hem volgens Nieuwboer vooral in de speciaal gekweekte bacteriën in het slib dat de R&D-afdeling van Nijhuis voor de kunstmestproducent ontwikkelde. “Deze bacteriën breken de melamine in het afvalwater bijzonder goed af”, licht Nieuwboer toe. “Wereldwijd zijn er meer kunstmestproducenten die voor vergelijkbare afvalwaterstromen een oplossing zoeken. Voor de afbraak van melamine heb je speciaal gekweekte bacteriën nodig die voor de opstart van een biologisch systeem cruciaal zijn. Deze bacteriën kun je niet standaard van conventionele biologische zuiveringen overnemen en voor dit specifieke geval hebben wij ze ontwikkeld. Dit is een nichemarkt waar we dankzij dit succesvolle project veel vragen krijgen van klanten die melamine en gelijksoortige nitraatverbindingen uit hun afvalwater moeten verwijderen.”