Autonome inspectierobot
De autonome inspectierobot voor drinkwaterleidingen van Submerge heeft de Aquatech Innovation Award ontvangen (foto: Aquatech)

De autonome inspectierobot voor drinkwaterleidingen van SubMerge heeft de Aquatech Innovation Award ontvangen. De robot kan lekken en corrosie detecteren en leidingwerken in kaart brengen. Een Nederlands consortium, bestaande uit 7 drinkwaterbedrijven, KWR en Demcon Robotic Systems, werkte aan de productontwikkeling van de robot. De eerste publieksprijs in de geschiedenis van de Innovation Award ging naar Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation voor ‘CLC for decentralised water provision’,

De jury nomineerde uit meer dan 50 inzendingen in totaal 12 innovatieve technologieën. De winnaars werden tijdens de openingsceremonie van Aquatech Amsterdam bekend gemaakt.

“Een van de belangrijkste trends die we dit jaar zagen bij de Innovation Award-inzendingen was de beschikbaarheid en toepassing van slimme technologieën”, aldus juryvoorzitter professor Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus.

Hoog niveau

Het hoge niveau en het aantal innovaties biedt volgens hem hoop voor de watersector. “De coronacrisis duurt nu bijna twee jaar, desondanks hebben we meer dan 50 innovatieve inzendingen ontvangen”, voegt Buisman toe. “Dit is een positief signaal van hoe innovatief de watersector blijft. Het is opvallend hoe betrokken zo veel mensen zijn bij het continue innoveren om wateruitdagingen op te lossen.”

Permanente aanwezigheid

De permanente aanwezigheid van de robot in het leidingnet reduceert operationele onderbrekingen, wat bij andere inspectietechnieken altijd het geval is, schrijft KWR. De robot is ontworpen op toegang tot (bijna) alle leidingen met een diameter in het bereik van 90-315 mm, wat twee derde van het Nederlandse drinkwaternet omvat. De robots verzamelen 24 uur per dag, 7 dagen per week, de data die de assetmanager nodig heeft voor zijn vervangingsbeslissingen, brengt het leidingnet nauwkeuriger in kaart en spoort lekken actief op. SubMerge heeft de robot verder ontwikkeld.

De jury selecteerde naast de robot de volgende categoriewinaars:

  • Wastewater Treatment: CLC for decentralised water provision – Nijhuis Saur Industries & Semilla Sanitation
  • Transport and Process & Control: Live KEY – Hawle Service GmbH.
  • Innovation – not yet to market: Autonomic Inspection Robot – Submerge
  • Water Supply: BIO-310 UV LED Reactor – Typhon Treatment Systems Ltd.
  • Green Chemicals for Water: Wasser 3.0 detect | remove | reuse – Wasser 3.0 gGmbH