Australië pioniert met Nederlandse oplossing afvalwaterzuivering

Nereda is een duurzame en kosteneffectieve biologische technologie voor afvalwaterzuivering, gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Nereda maakt bij de zuivering van afvalwater gebruik van de unieke eigenschappen van ‘aeroob korrelslib’, waarbij zuiverende micro-organismen worden ingezet die compacte korrelstructuren maken met uitzonderlijk goede bezinkingseigenschappen. Het succes van Nereda is te danken aan een hoog waterzuiveringsvermogen in combinatie met significant lagere investeringskosten en operationele kosten, een zeer kleine voetafdruk (tot een factor 4 kleiner) en grote besparingen op het energieverbruik.
 
Lagere kosten
De upgrade van de installatie tot 12.500 inwoners wordt mede bekostigd met 10 miljoen Australische dollars (6,9 miljoen euro) overheidsfinanciering van de deelstaat Queensland. Als het project in september 2016 gerealiseerd is, is de effluentkwaliteit zodanig verbeterd dat Kingaroy het water bijvoorbeeld kan hergebruiken om sportvelden in de regio te irrigeren. Nereda is geselecteerd als technologie omdat zowel de investeringskosten als de operationele kosten lager lagen dan in concurrerende offertes. 
 
Milieubelasting minimaliseren
Burgemeester Wayne Kratzmann: “Met het oog op de verwachte bevolkingsgroei in de komende 20 jaar zal het project aanzienlijke voordelen opleveren voor de bewoners en bedrijven in heel Kingaroy. Australië haalt met deze nieuwe installatie voor het eerst een technologie in huis die – vergeleken met andere systemen – milieueffecten minimaliseert en tegelijkertijd kwalitatief hoogwaardige afvalwater levert tegen lagere operationele kosten. We zijn er trots op om samen te werken met Aquatec Maxcon omdat ze zoveel mogelijk gebruikmaken van lokale materialen en arbeid. Een waardevolle impuls voor de regio.”
 
Nieuwe wereldstandaard
Greg Johnston, directeur van Aquatec Maxcon:“We kijken ernaar uit om in dit mooie, innovatieve project nauw samen te werken met South Burnett Regional Council. Deze eerste Australische Nereda zou nutsbedrijven en raden moeten overtuigen om op eenzelfde manier naar afvalwaterzuivering te kijken. Nereda maakt afvalwaterzuivering betaalbaarder en duurzamer. Hert ziet ernaar uit dat dit de nieuwe wereldstandaard wordt.”