Arjen Hoekstra plotseling overleden

Professor Arjen Hoekstra, hoogleraar waterbeheer aan de Universiteit Twente, en gasthoogleraar aan de Lee Kuan Yew School of Public Policy aan de National University of Singapore, is op 18 november onverwacht overleden. Dat meldt uToday, het nieuwsmedium van de universiteit. Hij werd onwel, fietsend op de weg terug van werk naar huis. Hoekstra is 52 jaar geworden.

Hoekstra – cum laude afgestudeerd in de civiele techniek en gepromoveerd in de beleidsanalyse, beide aan de TU Delft – gold als een pionier in het kwantificeren van de watervolumes die virtueel ingebed zijn in de handel, en daarmee toonde hij de relevantie van een mondiaal perspectief op watergebruik en schaarste. Als bedenker van de watervoetafdruk introduceerde Hoekstra supply chain-denken in waterbeheer. Met de ontwikkeling van Water Footprint Assessment legde hij de basis voor een nieuw interdisciplinair onderzoeksveld, gericht op de relaties tussen waterbeheer, consumptie en handel. Hoekstra was oprichter van het Water Footprint Network (2008) en mede-initiatiefnemer van de Water Footprint Research Alliance (2015).

De publicaties van Hoekstra behandelen een breed scala aan onderwerpen op het gebied van water, voedsel, energie en handel en omvatten een groot aantal veel geciteerde artikelen en boekhoofdstukken. Zijn belangrijkste boeken, in verschillende talen vertaald, zijn The Water Footprint of Modern Consumer Society (Routledge, 2013), The Water Footprint Assessment Manual (Earthscan, 2011) en Globalization of Water (Wiley-Blackwell, 2008).