Arjan Berkhuysen vertrekt bij de Waddenvereniging

Directeur Arjan Berkhuysen neemt eind dit jaar afscheid van de Waddenvereniging. Hij wordt directeur van de World Fish Migration Foundation, een jonge organisatie die het onderwerp vismigratie wereldwijd op de kaart wil zetten. Hiermee geeft Berkhuysen internationaal vervolg aan het succesvolle project Vismigratierivier, waarvan hij voor de Waddenvereniging aan de basis stond.

Berkhuysen trad op 1 mei 2011 aan als directeur van de Waddenvereniging en besloot meteen op Terschelling te gaan wonen, om “een goede relatie op te bouwen met bewoners, ondernemers en bezoekers in het gebied”. Hij legde onder meer de basis voor het project Vismigratierivier, dat vanaf volgend jaar wordt aangelegd. De Vismigratierivier maakt permanente trek van vis tussen IJsselmeer en Waddenzee mogelijk, zonder dat er een druppel zeewater in het zoete IJsselmeer komt. Berkhuysen: “Door de aanleg van dammen en dijken is er nog maar een fractie over van trekvissoorten als haring en ansjovis in de Waddenzee. De Vismigratierivier laat zien dat we de kennis hebben om het anders te doen en met oplossingen te komen waarbij kustveiligheid en natuurherstel samenkomen.”

De voorzitter van de Waddenvereniging, Kim van Nieuwaal, betreurt het afscheid en bedankt Arjan Berkhuysen voor zijn inzet. “Met zijn bevlogenheid en de inzet van het team heeft hij de laatste jaren prachtige mijlpalen bereikt, zoals heel recentelijk nog de keuze van de nieuwe regering voor één beheerautoriteit van de Waddenzee. Een kroon op de jarenlange inzet van de Waddenvereniging hiervoor,” aldus de voorzitter. Het bestuur van de Waddenvereniging oriënteert zich inmiddels op een opvolger voor Berkhuysen.