Arcadis: Proef met drijvend waterfilter geslaagd

Arcadis plaatste in juni vorig jaar een drijvend waterfilterplatform in de gracht van Kasteel Wijchen. Het platform, met de projectnaam Oxatur, was onder meer bedekt met planten die het water zuiveren zodat de waterkwaliteit optimaal blijft. Een speciale coating op het platform voorkomt algengroei.

Drijvend waterfilter.Het water wordt in het centrum opgepompt, van zuurstof voorzien en gevitaliseerd. De wortels van het gras gebruiken stikstof en fosfaat.

Werkwijze
Projectleider Derjan Welleweerd van Arcadis vertelt:  “Met een pomp wordt het water in het filter omhoog gepompt en verrijkt met zuurstof. Door de vorm van het filter wordt het water gevitaliseerd. Via de wortels van een exoot, het snelgroeiende Vetiver-gras, wordt fosfaat en stikstof uit het water verwijderd.” Volgens Arcadis is aangetoond dat door de werking van het drijvend platform de stikstofconcentratie in de Kasteelgracht gedurende de meetperiode is afgenomen van 2,6 tot 1,4 mg per liter. De fosfaatconcentratie nam af van 0,2 tot <0,05 mg per liter.


Hergebruik
Tijdens de proef is Arcadis er ook in geslaagd om de reststoffen te hergebruiken. Het loof van het toegepaste Vetiver-gras is gedroogd en samengeperst tot een meubelpaneel. Uit de wortels is olie vervaardigd. De olie is misschien inzetbaar in de parfumindustrie of een andere toepassing.  
Stagnant water
Het drijvend waterfilter is specifiek ontwikkeld voor afgesloten en stagnant water. Welleweerd: “In doorstromend water is de nutriëntenstuw van Arcadis beter toepasbaar.” Het drijvend waterplatform, is gedemonteerd en opgeslagen en is meerdere malen te gebruiken. “Het onderscheidende aan het project en het geleverde product, is dat het heeft geholpen om een probleem -waterkwaliteit- om te buigen tot een kans: productie van bouwstof en olie”, besluit de projectleider van Arcadis.