Arcadis en Fugro doen ingenieurswerk Amsterdamse kademuren en bruggen

Amsterdamse kademuren
A big crane is lifting a large iron beam to build a quay wall in the canals of Amsterdam. These type of constructions are known in dutch as "kademuren". The Municipality of Amsterdam owns and manages more than 500 kilometers of quay walls, including 200 kilometers of quay wall construction. The quay wall ensures that the quay and buildings behind remain in their place. The quays in Amsterdam are often hundreds of years old and are mainly located in the busy, historic city center. The process of replacing inner-city quay walls is complex, for example because of the limited work space on land and water, the chance of damage to adjacent buildings and because of the many interests that have to be taken into account. In addition, quay wall replacement projects now cause a great deal of nuisance and inconvenience for the environment.

Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis en geo-data specialist Fugro zijn door de gemeente Amsterdam samen geselecteerd als één van de drie partijen die zich de komende jaren bezighoudt met het herstel van bruggen en kademuren in het centrum van de stad. Deze samenwerkingsovereenkomst Ingenieursdiensten Programma Bruggen & Kademuren is een contract van zes jaar met de mogelijkheid om het twee keer met twee jaar te verlengen. Het gaat om een bedrag van naar schatting 30 miljoen euro per samenwerkingspartner. Dat maakten Arcadis en Fugro dinsdag bekend.

De gemeente Amsterdam werkt aan een grootscheeps programma om een significant deel van de ongeveer 850 bruggen en 200 kilometer kademuur te vervangen of te renoveren. De ambitie is om het tempo in de aanpak van objecten aanzienlijk te versnellen. Hiermee volgt de programma-organisatie de aanbevelingen uit het rapport ‘Factor 20’ van de Commissie Civiele Constructies. De scope van de samenwerkingsovereenkomst betreft alle typen ingenieursdiensten zoals onderzoeken en analyses van de bodem, inspecties van de technische staat van objecten, conditionering, ontwerp, engineering, contractering, begeleiding van de uitvoering en adviezen over de programmering.

Peter Nelemans, projectdirecteur bij Fugro: “Bij Arcadis en Fugro hebben we alles in huis om samen met de gemeente en de andere SOK-partners de uitdaging aan te gaan om met “Factor 20” te versnellen onder ons motto “Samen sneller”.

‘We zijn erg trots op deze opdracht’, aldus directeur business development Lidewij de Haas van Arcadis. ‘Het gaat niet alleen om het fysieke herstel van de bruggen en kades, maar het leven in de stad moet gewoon door kunnen gaan. Dit is een ingewikkelde puzzel, waarbij heel veel stakeholders innig samenwerken om dit tot een goed einde te brengen. Zo zorgen we ervoor dat in de hele keten activiteiten naadloos aansluiten op de behoefte en verwachtingen van de voorgaande of volgende stap. Samen met Fugro dragen wij bij aan een duurzame toekomst van bruggen en kademuren in onze mooie historische hoofdstad. We staan er klaar voor!’

Meer water nieuws lezen?