Aquaver levert ontziltingsinstallaties aan twintig Malediven eilanden

Aquaver’s bekroonde membraandestillatie (MD) -technologie heeft een belangrijke stap voorwaarts gemaakt met de ontwikkeling van twintig nieuwe projecten in de Malediven. Na het succes van de eerste installatie die in februari aan het eiland Gulhi werd geleverd, heeft de klant aangegeven om het concept te willen vermenigvuldigen op twintig andere eilanden in de Malediven. Aquaver zal haar membraandestillatiesystemen aanbieden en een lokale partij zal de ontzoutingsinstallaties bouwen. Het nieuws werd bekend gemaakt tijdens de milieuvakbeurs IFAT in München, waar het bedrijf samen met veertien andere bedrijven in de watersector aanwezig was in het Holland Paviljoen.


Eenvoudig principe
Het principe van vacuüm membraandestillatie is relatief eenvoudig: allereerst is laagwaardige restwarmte nodig. Dit kan afkomstig zijn van natuurlijke bronnen zoals zonne-energie of uit restwarmte geproduceerd door bijvoorbeeld  een dieselgenerator. Laagwaardige restwarmte is de drijvende kracht voor het zuiveringsproces. Doordat het destillatieproces plaatsvindt onder vacuumcondities wordt bij relatief lage temperaturen al waterdamp geproduceerd. Speciale hydrofobe membranen zorgen dat alleen zuivere waterdamp het membraan passeert . De schone waterdamp wordt vervolgens gecondenseerd tegen een folie waarna het schone destillaat wordt opgevangen. Dit wordt meerdere malen herhaald binnen het systeem. Het proces lijkt enigszins op het natuurlijke proces waarbij de zon zeewater verdampt en waarbij schone waterdamp, in de vorm van een wolk, ontstaat.

Voordelen

Het membraan destillatieproces heeft volgens Aquaver een aantal voordelen ten opzichte van traditionele RO-systemen voor zeewaterontzouting. Het MD- proces draait voornamelijk op restwarmte, met een stroomverbruik dat 50-75 % lager is dan een vergelijkbare RO. Bovendien is de MD technologie minder gevoelig voor plotselinge onderbrekingen,  bijvoorbeeld  veroorzaakt door stroomstoringen . Tevens is MD minder gevoelig voor scaling of fouling door de kunststof materialen waaruit het systeem is opgebouwd, de hydrofobe membranen , en de zeer lage druk die gebruikt wordt voor het ontzoutingsproces.
Belangstelling
Tijdens de IFAT was er veel belangstelling voor de Aquaver membraandestillatie systemen. “We hebben mensen uit alle continenten op de stand gehad, ” zegt marketing directeur Enrique Mendez. “Membraandestillatie combineert de voordelen van membraanscheiding en distillatie . Dit opent een breed scala van toepassingen met hoge concentratiefactoren en zuivere destillaat productie, aangedreven door laagwaardige restwarmte. Voorbeelden van applicaties waarbij membraandestillatie al succesvol wordt toegepast zijn zeewaterontzouting, percolaatwater, digestaat  en RO concentraat.”