Aquatisch ecoloog Jackie King ontvangt Stockholm Water Prize 2019

De Zuid-Afrikaanse aquatisch ecoloog Jackie King ontving 28 augustus de Stockholm Water Prize 2019 voor haar baanbrekende bijdragen in het onderzoek naar wereldwijd rivierbeheer. Ze kreeg de prijs uitgereikt door Koning Carl Gustaf van Zweden tijdens de Wereldwaterweek in Stockholm.

De Zweedse koning prees King voor haar baanbrekend onderzoek naar rivierecosystemen en de invloed van gezonde rivieren op mensen en sociale structuren. “Dit is een belangrijke bijdrage aan een van de grote mondiale waterproblemen van onze tijd”, aldus de koning. King ontwikkelde met haar collega’s onder meer ecosysteemmodellen om de ecologische en sociale implicaties van dammen en ontwatering van rivieren aan te tonen.

Jeugdprijs
De Stockholm Junior Water Price werd gewonnen door de Australische Macinley Butson. Zij ontwikkelde een manier om water te zuiveren met alleen zonlicht en ontving een studiebeurs van 15.000 euro. De Nederlandse leerlingen Thomas Velders en Lucas Timmerman van het RSG Lingecollege in Tiel deden aan de wedstrijd mee met hun zelf ontwikkelde microplasticvanger. Hiermee wonnen ze de Dutch Junior water Price, waarmee ze een ticket naar de internationale wedstrijd in Zweden verdienden. Zij vielen niet in de prijzen.

Lees hier het persbericht