Aquatech en IWW concretiseren circulaire economie

Het voorkomen van watervervuiling, het verminderen van de watervoetafdruk, hergebruik, energiezuinige waterbehandelingstechnologie en het terugwinnen van nutriënten staan intussen bij veel bedrijven centraal. Duurzame technieken voor waterbehandeling zijn natuurlijk al langer beschikbaar, maar in de wandelgangen hoor je dat bedrijven nu ook merken dat klanten er om gaan vragen.

Zonne-energie
Zo presenteerde directeur Helene Szulc van het Franse bedrijf Aquago gisteren op de Aqua Stage in een van de beurshallen de aanpak van het bedrijf om een natuurlijk reservoir met rioolwater met behulp van zonne-energie en mixers te zuiveren. ”Voor de techniek is veel ruimte en tijd nodig. Het duurt veertig dagen voordat het water is gezuiverd, maar deze energiezuinige techniek is bruikbaar voor kleinere gemeenten met een groot buitengebied. De zonnepanelen werken bovendien ook in landen met weinig zon, zoals Noord Frankrijk altijd”, stelt Szulc. De duurzame zuiveringstechniek heeft veel potentie voor landen waar veel ruimte beschikbaar is. “Grote, energieverslindende waterzuiveringen gaan op termijn tot het verleden behoren” , verwacht de Franse directeur.

Concurrentie processen ‘resource recovery’
Tijdens het kennisprogramma van de International Water Week is er een thema gewijd aan het terugwinnen van grondstoffen door gemeentelijke waterbedrijven. Jan Peter van der Hoek van Waternet en de TU Delft vertelde hier dinsdag aan een zaal gevuld met een vijftigtal bezoekers over het onderzoek naar terugwinning van stoffen uit het Amsterdamse afvalwater. Hij maakte duidelijk dat blijkt dat het terugwinnen van sommige stoffen met elkaar kunnen concurreren. Zo kan het winnen van bioplastic, de winning van alginezuur belemmeren. Dat geldt overigens niet voor het winnen van cellulose en fosfaat.

Rotterdamse praktijk
Sigrid Scherrenberg van Evides liet zien dat Rotterdam ook op zoek is naar optimaal hergebruik van energie en nutriënten uit water. Zij toonde de internationale bezoekers hoe Rotterdam in de transitie van de lineaire economie naar een circulaire economie enkele spraakmakende projecten kent. Zoals ‘Uit je eigen stad’, het stadslandbouwproject waarin onder meer via Aquaponics het circuit wordt gesloten. De zoektocht naar nieuwe toepassingen gaat door. Scherrenberg: “We kijken nu in samenwerking met ‘Rotterzwam’ naar de mogelijkheden rondom het kweken van paddenstoelen op koffiedik.”

Klimaatverandering
Naast de circulaire economie spelen ook de oplossingen voor klimaatverandering een belangrijke rol. Met name in de landenpaviljoens worden veel technische oplossingen getoond voor urban water management en de opvang van regenwater in verstedelijkte gebieden. Elk land presenteert een nationale selectie van waterpleinen, waterdoorlatende tegels en ‘smart water technologie'. Vandaag komen er ook vertegenwoordigers vanuit een groot aantal Europese gemeenten naar Amsterdam om te praten over klimaatbestendige oplossingen.