Aqua Nederland vakbeurs: “Mooie dwarsdoorsnede Nederlandse watertechnologie”

Dit jaar verwachten de drie betrokken brancheorganisaties, Envaqua, Water Alliance en Netherlands Water Partnership, op 21, 22 en 23 maart opnieuw een geanimeerde relatiebeurs met veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van afvalwater, drinkwater en proceswater.
“Milieu- en watertechnologie zijn toch enigszins ouderwetse begrippen aan het worden”, zegt Dirkse aan de vooravond van de jaarlijkse vakbeurs.  Medio februari zette hij als Envaqua-voorzitter namens de water- en milieutechnologiebranche zijn handtekening onder de oprichtingsakte van Holland Circular Hotspot. 

Circulaire economie

Dit initiatief van rijksoverheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen moet een slinger geven aan de transitie naar de circulaire economie. “In een circulaire economie is geen plek meer voor ‘end of pipe’-technologie, maar voor procesgeïntegreerde oplossingen om grondstoffen terug te winnen en de kringloop te sluiten. Onze leden willen in deze nieuwe ontwikkeling niet achterblijven”, aldus Dirkse.
Bij het bedienen van haar achterban hoort volgens Dirkse de organisatie van een groot vakevenement als Aqua Nederland Vakbeurs. Hij constateert dat het aanbod van de ruim 300 standhouders op deze  editie wederom onverminderd breed is. “Alle grote namen staan op de beurs. Een mooie dwarsdoorsnede van wat Nederland te bieden heeft.”

Innovaties in Aqua lounge

Directeur Hein Molenkamp van Water Alliance laat weten de beurs ook aantrekkelijk te willen maken voor bezoekers uit andere sectoren, naast de watersector zelf. “Daarom hebben we samen met Envaqua en het Netherlands Water Partnership ervoor gekozen om in de Aqua lounge vijf innovaties te laten zien die allemaal iets bijzonders hebben. Zo is er bijvoorbeeld de innovatie van Wafilin met hun compact membraansysteem om melk in te dikken op de boerderij waardoor kan flink worden bespaard op de transportkosten.”

Nationale Watertechnologie week  

Parrallel aan de beurs loopt de Nationale Watertechnologie Week met een groot aantal seminars die in de ochtend plaatsvinden. Een van die seminars, Water & Tuinbouw, slaat een brug naar de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en de Topsector Agri & Food. Het programma speelt in op de gezamenlijke uitdaging de tuinbouw tot de meest circulaire ter wereld te maken, en de voedselveiligheid in deze sectoren nog verder te vergroten. 

Raceauto op regenwater

Het demonstratieterrein zal dit jaar weer groter zijn. Speciaal voor de liefhebbers is er de waterstofraceauto, Forze VII, te zien van het studententeam Forze Hydrogen Electric Racing van de TU Delft. De spectaculaire raceauto staat erop uitnodiging van het TKI Watertechnologie- programma dat onlangs is gestart met een onderzoek naar de productie van ‘groene’ waterstof uit regenwater en duurzame stroom.

Toegangskaarten

De vakbeurs is op 21, 22, 23 maart geopend van 12.00 tot 22.00 uur. Entree en parkeren is gratis. Toegangskaarten zijn online verkrijgbaar via de website: www.evenementenhal.nl/aqua
Seminars van de Nationale Watertechnologie Week beginnen al om 9.30 uur met op dinsdag 21 maart de onderwerpen Capwat afvalwatertransport, marktvisie waterschappen en water & tuinbouw         
Op woensdag 22 maart staat afvalwater centraal en op donderdag 23 maart drink- en proceswater. Inschrijving voor de seminars is gratis via de website:  www.nationalewatertechnologieweek.nl

De maart-editie van WaterForum magazine besteedt uitgebreid aandacht aan de vakbeurs met meer informatie over exposanten en hun noviteiten.