De beursorganisatie verwacht ook dit jaar weer ruim 20.000 bezoekers (foto: Aquatech).

Maandag 30 oktober wordt de vierde Amsterdam International Water Week officieel geopend, in aanwezigheid van premier Mark Rutte. Twee onderdelen domineren de agenda van de week: de internationale AIWW-conferentie en de vakbeurs AquaTech Amsterdam. De crème de la crème van de Nederlandse watertechnologie zal te zien zijn op de speciaal ingerichte Innovation Avenue.

De aanwezigheid van Mark Rutte is niet alleen ingegeven door het feit dat hij ‘toevallig’ minister-president van Nederland is. Hij heeft namelijk ook zitting in het High Level Panel on Water van de Verenigde Naties en de Wereldbank. In die hoedanigheid zal hij een meer dan geïnteresseerd toehoorder zijn.

Topexperts uit de hele wereld nemen deel aan de rondetafelgesprekken van het Leaders Forum (foto: Rob Kamminga).

Watervoorziening voor negen miljard mensen
De AIWW-conferentie is in acht jaar uitgegroeid tot een topevenement, dat zich laat vergelijken met het World Water Forum en de Stockholm en Singapore Water Week. Dit jaar heeft de conferentie als centraal thema de watervoorziening voor negen miljard mensen die naar verwachting in 2050 op aarde zullen wonen, eten en werken. Topexperts uit de hele wereld zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de rondetafelgesprekken van het Leaders Forum om na te denken over hoe steden, waterbedrijven en industrie het beste kunnen inspelen op die snel stijgende vraag naar water.

Amsterdam Agreements
Maar de organisatie wil niet dat het blijft bij praten alleen. Ze bereidt daarom ‘Amsterdam Agreements’ voor, een internationale variant van de ‘green deals’ zoals we die in Nederland al kennen op het gebied van het klimaatbestendig maken van steden. Het is de bedoeling om onderzoekers, overheden en bedrijven rond concrete problemen bij elkaar te brengen – solution workshops en case sessions – en ze vervolgens zover te krijgen dat ze na de conferentie contact blijven houden en samen het probleem ook daadwerkelijk aanpakken. Het lichtend voorbeeld daarbij is de samenwerking die Arcadis, Deltares en Waternet tijdens de vorige AIWW beklonken, om steden te helpen bij het klimaatbestendig maken. De drie partners zijn in contact geraakt met Buenos Aires en werken met de Argentijnse hoofdstad aan een specifiek plan van aanpak voor een uitbreiding van het waternetwerk met een miljoen nieuwe aansluitingen.

Op de Innovation Avenue kunnen bezoekers ‘flaneren’ als waren zij op 5th Avenue in New York of op de Champs-Élysées in Parijs (artist impression: AquaTech).

Innovation Avenue: de Champs-Élysées van de waterbehandeling
De AquaTech Amsterdam begint op dinsdag 31 oktober en duurt tot vrijdag 3 november. Nieuw dit jaar is de Innovation Avenue, waar bezoekers kunnen ‘flaneren’ als waren zij op 5th Avenue in New York of op de Champs-Élysées in Parijs. Aan weerszijden treffen de bezoekers de ‘etalages’ met innovatieve watertechnologie uit de hele wereld. Onderdeel van de Innovation Avenue – in hal 7 – is het Nederlandse paviljoen, met onze eigen pareltjes.

Aan de Innovation Avenue liggen verder het InnovationLAB en het Blue Tech Research Innovatiepaviljoen. In het InnovationLAB tonen de winnaars en de genomineerden van de Aquatech Innovation Award hun innovaties. Daarnaast heeft het lab een ‘Experiences-area’ met prototypes en demo’s. Hierbij gaat het om innovaties die nog niet op de markt zijn, maar in de fundamentele onderzoeks- of proeffase zitten.

De beursorganisatie meldt een record aantal exposanten van 900 watertechnologiebedrijven uit de hele wereld. Ook dit jaar worden weer ruim 20.000 bezoekers verwacht.

Een greep uit het uitgebreide programma:
• Openingsceremonie met onder meer de uitreiking van de Sarphatie Award aan Sasha Kramer, die zich op Haïti inzet voor de aanleg van toiletten, en de uitreiking van de AquaTech Award aan de meest innovatieve exposant (op maandagmiddag).
• VIA Water en NWP organiseren een podium voor pitchpresentaties van innovatieve waterprojecten in Afrika (op maandagmiddag, zaal G102).
• Het High Level Panel on Water bespreekt de vijf uitgangspunten van het waarderen van water op een side-event (op maandag in zaal Elicium Ballroom 1).
• Fitterijwedstrijden met aparte competities voor heren, dames, leerlingmonteurs en directies (in hal 7 van dinsdag t/m vrijdag).
• RAI Amsterdam lanceert de nieuwe vakbeurs FloodEx Europe, met een middagbijeenkomst over de internationale aspecten van wateroverlast (in Europa Foyer, op dinsdag).
• Young Water professionals hebben dagelijks om 16.00 uur een happy hour in hun speciale paviljoen (in hal 7).
• Circular Economy Expo is een speciaal paviljoen met onder meer de ‘rioolbuis’ van Aqua Minerals en de Energie- en Grondstoffenfabriek van de gezamenlijke waterschappen (iedere dag in de Europa Foyer).
• Industrial Users Experiences, met presentaties van eindgebruikers van watertechnologie over hun ervaringen. Iedere dag staat er een andere sector centraal: olie & gas op dinsdag, voedingsmiddelen op woensdag, chemische & farmaceutische industrie op donderdag (in hal 7).
• Symposium van het Smart Water for Europe project (SW4EU) over de inzet van nieuwe sensortechnologie in de drinkwatervoorziening (op donderdag).
• RVO organiseert het match-making-evenement AquaMatch, met onder meer een aantal sessies speciaal gericht op exportgerichte Nederlandse MKB-bedrijven in de watersector (op donderdag).

Meer informatie over het hele programma: www.internationalwaterweek.com