Een versteende stad blijft langer warm en neemt regenwater lastig op (foto: Pixabay).

Bewoners van Westwijk Zuidoost in Amstelveen kunnen vanaf 1 november tuintegels op gemarkeerde plekken aanbieden. De gemeente komt ze een dag later ophalen. Doel is om de tuinen groener en meer waterdoorlatend te maken. Eem groene tuin neemt water op en zorgt op warme dagen voor verkoeling. De gemeente wil de tegelservice aan alle inwoners aanbieden als de proef een succes blijkt.

Amstelveen werkt aan het verminderen van kwetsbaarheid voor de gevolgen van de klimaatverandering. Een plan hiervoor gaat binnenkort naar de raad. Hierin staat wat gedaan kan worden tegen hittestress en het voorkomen van natte kelders bij grote regenbuien. Ook staan twee projecten in de startblokken om straten klimaatadaptief in te richten.

Beroep op woningeigenaren

Met enkel aanpassingen in de openbare ruimte blijft Amstelveen kwetsbaar bij extreme hitte of zware buien. Daarom doet de gemeente een beroep op woningeigenaren en bedrijven om ook op privé-percelen aanpassingen te doen.

Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid): “De gemeente moedigt inwoners met deze actie aan te kiezen voor meer groen in de tuin. Het wordt steeds warmer en de regenbuien worden steeds extremer. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat regenwater in de grond kan zakken. Een groene tuin neemt water op en zorgt op warme dagen voor verkoeling.

Een versteende stad blijft langer warm en het regenwater kan lastig worden opgenomen. Met deze pilot willen we ervaring opdoen. Als de actie in Westwijk Zuidoost een succes blijkt willen we de tegelservice aan heel Amstelveen aanbieden. Inwoners kunnen ook buiten deze pilot hun tuin vergroenen door tegels te vervangen door groen. Dit kan bijvoorbeeld ook door het aanleggen van een geveltuintje of een groen dak.”